Opt din zece emigranti romani din Spania declara ca trimit o parte din veniturile lor in tara, iar valoarea medie anuala trimisa in Romania este de 5.100 de euro, se arata in studiul "Comunitati romanesti in Spania", publicat de Fundatia Soros.
80% dintre emigrantii romani care au participat la cercetarea Fundatiei Soros spun ca au remis in ultimul an o parte din venituri in Romania. Dintre acestia, 50% au trimis bani in mod regulat, iar 28% au trimis ocazional sau neregulat, potrivit NewsIn.

Potrivit studiului, valoarea medie anuala a sumei trimise in tara este de 5.100 de euro, dar numai 30% dintre gospodariile din esantion au atins sau au depasit aceasta suma, in timp ce peste 50% au trimis, in medie, 2.400 de euro. Suma trimisa in tara difera in functie de venit, subliniaza cercetatorii. Cei care au venituri pana in 750 de euro lunar au trimis in ultimul an 3.400 de euro in tara, iar cei cu venituri intre 750 si 1.400 de euro au trimis in aceeasi perioada 6.800 de euro.

Sumele trimise in tara au fost utilizate cu precadere pentru cheltuielile curente ale gospodariei, pentru sanatate, cumpararea unor bunuri de uz personal, lucrari de imbunatatire a locuintei, educatie si plata unor datorii sau credite. Potrivit datelor colectate, sumele erau cel mai putin utilizate pentru investitii in afaceri.

In functie de categoriile ocupationale, veniturile romanilor din Spania pot fi astfel prezentate: conducatorii de unitati, patronii si intreprinzatorii aveau un nivel mediu al venitului de 2.676 de euro lunar, cei cu ocupatii intelectuale 1.392 de euro, tehnicienii sau maistrii 1.575 de euro, functionarii 1.214 euro, lucratorii in servicii si comert 1.142 euro, muncitorii calificati 1.906 euro, iar muncitorii necalificati 1.256 euro.

Cei mai multi dintre romanii emigranti, 43%, lucrau in servicii si comert, 26% erau muncitori calificati, 13% muncitori necalificati, 3% erau conducatori de unitati si patroni sau intreprinzatori, 1% au ocupatii intelectuale, 1% tehnicieni sau maistri, 1% functionari, iar 11% erau fara ocupatie.

Chiar daca 14% dintre emigrantii romani din regiunea Madridului aveau in 2008 un statut ocupational mai scazut comparativ cu ocupatiile pe care le aveau in Romania inainte de plecare, este foarte probabil ca "pierderile" in termeni de statut si prestigiu ocupational sa nu se traduca in pierderi de venit, datorita salariilor medii mai mari din Spania comparativ cu Romania pentru acelasi tip de ocupatie.

Studiul "Comunitati romanesti in Spania" a fost lansat de Fundatia Soros in cadrul programului "Migratie si dezvoltare" si a fost realizat in septembrie 2008 pe un esantion de 832 de imigranti romani adulti, din regiunea autonoma Madrid. Mai exact, cercetarea s-a realizat in patru municipalitati - Alcala de Henares, Coslada, Arganda del Rey si Torrejon de Ardoz - care cuprind un sfert din totalul imigrantilor romani din aceasta tara, adica aproximativ 54.000 de romani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri