Romania va transfera 200 de kilograme de combustibil nuclear uzat catre Rusia, in baza proiectului "Russian Research Reactor Fuel Return", costurile transportului fiind suportate de Departamentul pentru Energie al SUA.
"Romania nu va cheltui nimic pentru aceasta operatiune. Cele 4,5 milioane de dolari vor fi achitate de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite, ca parte din initiativa de reducere a riscului global, demarata de SUA, Federatia Rusa si Agentia Internationala pentru Energie Atomica", a declarat presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vajda Borbala.

Borbala a adaugat ca Romania va trebui sa plateasca Rusiei pentru depozitarea deseurilor, rezultate in urma procesarii combustibililor nucleari uzati. "Acesta suma era initial de 3,5 milioane dolari, insa in urma negocierilor a ajuns la 780.000 de dolari", a precizat presedintele CNCAN, citat de NewsIn.

De asemenea, Borbala a precizat ca tara nostra nu detine capacitatile necesare pentru acesti combustibili puternic iradiati, iar un asemenea depozit ar putea fi gata in 2050, potrivit strategiei nucleare a Romaniei.

Vajda Borbala a subliniat ca pe platforma reactorului nuclear pentru cercetare de la Magurele mai sunt depozitate sute de tone de deseuri de la centrala nucleara de la Cernavoda, insa acestea nu prezinta un pericol si pot fi pastrate aproximatiuv 50 de ani.

Combustibilul nuclear uzat de la reactorul pentru cercetare de la Magurele, repatriat catre Rusia, are o concentratie de 35%, iar potrivit normelor internationale acesta poate fi folosit in fabricarea armelor nucleare. Combustibilul ramas pe platforma are o concentreatie de sub 20%.

"Spre finele acestui semestru speram sa finalizam repatrierea. Data precisa nu poate fi confirmata din cauza masurilor de securitate, dar pot sa spun ca pentru fiecare 1,5 kilograme de material radioactiv vor fi cinci tone de diverse invelisuri. Containerele care vor fi folosite la transport raman intacte chiar daca sunt aruncate din avion", a spus directorul general al Corporateiei de Stat pentru Energie Atomica - Rosatom, Serghei Kirienko.

Acesta a adaugat ca din 2004, de cand a inceput procesul de repatriere al combustibililor nucleari uzati, au fost efectuate 16 transporturi din Letonia, Cehia, Polonia, Vietnam, Libia, Germania, Ungaria si Uzbekistan.

In total, Rusia a repatriat echivalentul a 650 kilograme uraniu pur de combustibili nucleari uzati. Cea mai mare cantitate a fost de 155, 5 kilograme din Ungaria. Cantitatea care va fi transportata din Romania are echivalentul a 20 de kilograme uraniu.

Guvernul Romaniei si cel al Federatiei Ruse au semnat joi la Bucuresti Acordul privind cooperarea pentru transferul combustibilului nuclear iradiat de la reactorul nuclear de cercetare din cadrul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei de la MagureleMagurele.

Institutiile desemnate pentru implementarea acestui Acord si totodata semnatarii documentului, sunt Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) din partea romana si Corporatia de Stat pentru Energie Atomica Rosatom din partea rusa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri