Potrivit datelor ministerului, pensia sociala minima garantata va viza, in prima faza, 455.000 de pensionari proveniti din sistemul public si 353.000 de pensionari agricultori, arata agentia de stiri NewsIn.

Din octombrie, insa, odata cu majorarea pensiei sociale minime la 350 lei, numarul pensionarilor din sistemul public care vor primi bani mai multi ar urma sa urce la 604.000, iar cel al pensionarilor agricultori la 477.000, potrivit comunicatului afisat de Ministerul Muncii.

Executivul a aprobat in sedinta de Guvern de miercuri proiectul ordonantei de urgenta privind introducerea pensiei sociale minime garantate, care reglementeaza acordarea unei pensii sociale minime de 300 lei de la 1 aprilie 2009 si de 350 lei incepand cu 1 octombrie 2009.

Citeste si:

Drepturile acordate cu titlu de pensie sociala minima garantata vor fi stabilite si platite de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), prin casele teritoriale de pensii si vor fi evidentiate distinct, pe talonul de pensie.

De pensia minima garantata vor beneficia pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate, se mai arata in comunicat.

Din 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se va stabili anual, prin legea bugetului de stat si poate fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare.