Liderii din mai multe tari din Europa Centrala si de Est vor participa la un minisummit cu presedintele Comisiei Europene la 1 martie la Bruxelles, concentrat pe criza economica si financiara, a informat Executivul european, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Intalnirea va avea loc inainte de summitul extraordinar al sefilor de state si de guverne din UE, prevazut pentru aceeasi zi la Bruxelles, privitor la modalitatile in care se poate face fata recesiunii economice.

"Pot confirma ca presedintele CE a primit o invitatie de a participa la o discutie informala, la care vor lua parte unele state din Europa Centrala si de Est, reuniune ce va avea loc inainte de summitul sefilor de state si de guverne din UE, ce va avea loc la 1 martie, la Bruxelles", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei.

"Presedintele Barroso a acceptat invitatia", a adaugat el, subliniind ca vor fi abordate chestiuni de securitate energetica, dar "si chestiuni mai generale, legate de criza economica si financiara".

Summitul va avea loc in conditiile in care ingrijorarea este tot mai mare in Europa pe tema situatiei financiatre din Europa de Est, unde tarile sunt confruntate cu turbulente monetare si economice. Austria si Ungaria pledeaza pentru un amplu plan de ajutor paneuropean pentru Est, dar fara mare succes.

Potrivit cotidianului Europan Voice, care a scris primul despre posibila organizare a unei astfel de reuniuni, ideea intalnirii a fost lansata de premierul polonez Donald Tusk. El dorea invitatea liderilor din Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Romania, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia.

CE a subliniat totusi ca, in pofida faptului ca a acceptat invitatia, doreste sa evite raspunsuri fragmentate sau regionale in fata crizei economice in Europa. "Plecam de la convingerea ca abordarea comunitara trebuie sa domine in tratarea acestor chestiuni", a spus purtatorul de cuvant.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Reactiile la cald ale lui Basescu si Ponta cu privire la bugetul UE