Valoarea accizei la alcool este cu 200 de euro mai mare, in Romania, fata de media europena, respectiv 750 de euro pe hectolitru, fata de 550 euro cat este in restul Europei, a declarat vicepresedintele GARANT, Radu Morariu, citat de NewsIn.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a anuntat ca acciza la alcool va creste de la 1 aprilie, diferentiat pentru doua categorii. In cazul bauturilor spumante fermentate, acciza va fi mai mare cu 11 euro pe hectolitru, iar in cazul celorlalte tipuri de bauturi alcoolice cresterea va fi de 13,26 euro.

In aceste context, reprezentantul Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice - GARANT a spus ca m ajorarea accizei la alcool va duce inevitabil la cresterea evaziunii fiscale in acest sector, asta in conditiile in care piata subterana a alcoolului depaseste deja 50% din totalul industriei de profil.

"Majorarea accizei la alcool va impinge multi agenti economici din sector la evaziune fiscala, fara de care, in conditiile date, ar disparea de pe piata", a mentionat reprezentantul Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice, GARANT.

Potrivit acestuia, in momentul de fata, pana la 95% din industria bauturilor spirtoase naturale (din fructe n.r.) functioneaza la negru, iar in ce priveste bauturile spirtoase industriale, nivelul evaziunii fiscale este de pana la 20%.

Radu Morariu a adaugat ca prin necolectarea accizei de la producatorii de bauturi alcoolice, care functioneaza la negru, statul pierde anual 300 de milioane de euro.

Potrivit reprezentantului GARANT, volumul mare de piata pe care il ocupa acest tip de comert este incurajat de nivelul ridicat al taxelor.

"Masura adoptata de Ministerul Finantelor este menita sa aduca niste bani la bugetul de stat, in conditii de criza financiara, insa acest demers nu face decat sa blocheze iesirea economiei subterane la suprafata", a precizat Morariu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si