Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca in contextul actual nu se poate vorbi despre privatizarea Oltchim, dar este important sa fie demarat un proces de restructurare a combinatului, asociat cu un program investitional.

"Nu cred ca in momentul de fata se poate discuta despre privatizarea Oltchim, cred ca important e sa demaram un proces de restructurare, asociat cu un program investitional bine pus la punct si, probabil in timp, putem discuta si de aceasta privatizare", a spus Videanu, citat de NewsIn.

Ministrul Economiei a tinut sa precizeze ca restructurare nu inseamna neaparat disponibilizari de personal.

"Trebuie sa identificam acele active care contribuie la performanta companiei si sa incercam sa le valorificam util, si sa ne degrevam de acele active care nu fac altceva decat sa consume resursele Oltchim", a afirmat el.
Potrivit ministrului Videanu, statul va sprijini compania "prin acordarea de garantii de stat, pentru a ajuta Oltchim sa cumpere Petrochimia de la Arpechim, dar si in ceea ce priveste conversia datoriilor pe care Oltchim le are fata de statul roman".

"Tot acest sprijin pe care trebuie sa il acordam va trebui sa fie in concordanta cu legislatia europeana", a precizat ministrul Economiei, care s-a aratat optimist in privinta acordului Comisiei Europene atat in ceea ce inseamna conversia datoriilor in actiuni, dar si acordarea garantiilor de stat. "Suntem in proces sa notificam Comisia Europeana si am speranta ca, in cateva saptamani, se poate obtine acest raspuns", a afirmat Videanu.

Conform ministrului Economiei, Oltchim va beneficia de un program de investitii de aproape 488 de milioane euro, pentru modernizare, dar si cat pentru activitatea de Petrochimie, compania intentionand achizitioneze instalatia de Petrochimie de la Arpechim Pitesti.

In luna ianuarie, conducerea Oltchim a anuntat ca intentioneaza sa ceara sprijinul Comisiei Europene pentru a obtine un ajutor de stat, in vederea normalizarii capacitatii de productie, diminuata, in prezent, din cauza crizei economice, cu aproximativ 50%.

Oltchim este cel mai mare exportator din industria chimica romaneasca, singurul producator de PVC din tara si al treilea din Europa.

Compania Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) si-a adancit puternic pierderile in ultimul an, la 225,65 milioane de lei (61,32 milioane de euro), in timp ce afacerile au avansat usor, cu 11%, potrivit datelor financiare preliminare transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In 2007, Oltchim a avut pierderi de 95,89 milioane lei.

Cifra de afaceri a sporit in 2008 pana la 1,95 miliarde lei (530 milioane euro), dupa ce in 2007 afacerile producatorului de substante chimice s-au cifrat la 1,75 miliarde lei.

De asemenea, veniturile totale ale companiei au crescut nesemnificativ anul trecut, cu 3,3%, la 2,02 miliarde lei (549 milioane euro), in vreme ce cheltuielile s-au majorat mai rapid, cu 9,5%, la nivelul de 2,25 miliarde lei (611 milioane euro). In 2007, combinatul chimic raportase incasari de 1,96 miliarde lei si costuri totale de 2,05 miliarde lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Videanu a primit aprobarea sa construiasca un cartier in Bucuresti