In evidentele AFOFM Hunedoara au fost inregistrate in ianuarie, in plus fata de luna decembrie a anului 2008, 2.500 dosare de somaj, iar alte 2.300 de concedieri colective au fost anuntate, de aproape 20 de societati, pentru lunile februarie-martie, conform NewsIn.

Cele mai afectate de lipsa comenzilor sunt producatorul de cablaje auto Lisa Draxlmaier Hunedoara (va concedia 400 de angajati), producatorul de accesorii auto si volane Key Safety Systems din Brad (va renunta la 300 de salariati), cateva firme de constructii care vor renunta la un numar de 400 de angajati.

Scaderea puterii de cumparare a hunedorenilor a zdruncinat industria alimentara si, in premiera, comertul cu amanuntul. Cea mai mare fabrica de produse din carne din Transilvania Agro Company Santuhalm, dar si unul dintre cei mai mari jucatori pe piata romaneasca de retail - Metro Deva, au anuntat concedierea unui numar total de 400 de angajati.

In jur de 16.000 de hunedoreni sunt asistati de AJOFM Hunedoara. Doar 8.500 primesc indemnizatii de somaj, iar restul sunt in cautarea unui loc de munca.

Daca in 2007, datorita cresterii economice si a politicilor de ocupare a fortei de munca, judetul Hunedoara ajunsese la performanta de a inregistra cea mai mica rata a somajului din tara (putin peste patru procente), se estimeaza ca, la sfarsitul acestei luni, rata somajului va creste pana la noua la suta. “Situatia este destul de presanta. Vom avea mult mai multi someri dar mult mai putine solutii de ocupare a fortei de munca”, afirma Vasile Iorgovan, director general al AFOFM Hunedoara.