"In domeniul energiei vor fi in acest an investitii de 1,5- 1,8 miliarde euro din capitaluri private sau publice" a spus ministrul Adriean Videanu, potrivit NewsIn.

Acesta a adaugat ca investitiile din capitaluri private vor avea prioritate. Ministrul Videanu a mai spus ca in curand va demara poriectul de la Tarnita care va fi o unitate regulator pentru piata regionala de energie.

Ministrul economiei, a mai declarat cu ocazia lansarii documentului final "Guvernul Privat", ca va solicita partenerilor din Guvern ca ministerul sa valorifice drepturile de emisie pentru a obtine bani ce pot fi utilizati pentru investitii in sectorul energetic.

"Voi propune partenerilor din Guvern ca drepturile de emisii sa fie folosite de Ministerul Economiei. Romania are dreptul la 200 milioane tone de emisii cu o valoare de aproximativ doua miliarde de euro, bani care ar putea fi utilizati in sectorul energetic", a spus ministrul economiei.

Acesta a adaugat ca potrivit protocolului de la Kyoto, care expira in 2012, valorificarea drepturilor de emisie se face numai prin investitii in protectia mediului.

Adriean Videanu a subliniat ca societatile din portofoliul Ministerului Economiei (MEC) sunt cei mai mari poluatori din Romania.

De asemenea, ministrul economiei a mai spus ca impreuna cu ministerul finantelor incearca sa gaseasca solutii pentru deblocarea companiilor cu probleme din portofoliul MEC prin mecanisme interne. "Sunt societati care au depozite de zeci sau sute de milioane de euro si altele care nu au nimic", a adaugat ministrul Videanu.

El a subliniat ca societatea cu cele mai mari probleme din minister este Compania Nationala a Huilei.

Videanu a punctat ca din pacate solutii pentru aceasta nu exista decat prin restructurarea sectorului energetic.

Adriean Videanu a declarat, miercuri, cu ocazia lansarii documentului final "Guvernul Privat", ca pana in data de 15 martie va fi luata o decizie privind restructurarea sectorului de productie energie, acest lucru urmand sa se resimta si in facturile platite de populatie.

El a mentionat ca pana acum au fost facute mai multe studii in acest sens.