Obiectivul Guvernului este ca, intr-un interval rezonabil de timp, sa imbunatateasca ratingul de tara, pentru ca acest lucru va permite o finantare mai buna a economiei, a declarat premierul Emil Boc.
"Romania are o problema in acest moment cu ratingul de tara. Din cauza deficitului de 5,2 la suta in 2008, posibilitatile de finantare sunt reduse si foarte costisitoare. Toata lumea asteapta sa vada masuri clare si ferme din partea unui Guvern stabil (...)", a declarat premierul la evenimentul de lansare a documentului final “Guvernul Privat”.

Mai mult, Boc spune ca masurile luate de Guvern vor permite relansarea economiei in urmatoarele trei trimestre ale anului.

Masurile din planul anticriza al Guvernului si investitiile in infrastructura vor permite relansarea economica a Romaniei in urmatoarele trimestre, astfel incat deficitul bugetar sa fie mentinut la 2% din PIB.

"Perspectiva noastra este urmatoarea: masurile pe care le-am prevazut prin buget, componenta politicilor anticriza, investitiile masive in infrastructura, achitarea datoriilor, capitalizarea CEC si Eximbank, neimpozitarea profitului reinvestit, vor fi masuri care ne vor permite o relansare economica incepand cu urmatoarele trimestre, astfel incat sa ramanem la deficitul bugetar (de 2% n.r.) (...)", a declarat Boc.

In plus, premierul a spus ca prognoza pentru primul trimestru din 2009 nu prevede o crestere economica.

Veniturile bugetului general consolidat au scazut in ianuarie cu 8,68% fata de cele din prima luna a anului trecut, la 13,8 miliarde lei (3,26 miliarde euro), pe fondul diminuarii sumelor colectate la majoritatea bugetelor componente, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Obiectivul Guvernului - Imbunatatirea ratingului de tara

"Romania are o problema in acest moment cu ratingul de tara. Din cauza deficitului de 5,2 la suta in 2008, posibilitatile de finantare sunt reduse si foarte costisitoare. Toata lumea asteapta sa vada masuri clare si ferme din partea unui Guvern stabil (...)", a declarat premierul.

De asemenea, Emil Boc a precizat ca Guvernul are o strategie pentru accelerarea intrarii Romaniei in zona euro inainte de 2014.

"Ar trebui grabit acest proces. Este si in atentia Guvernului acest lucru. In Guvern avem deja o strategie pentru accelerarea inainte de 2014 a intrarii in zona euro", a sustinut Boc.

Guvernul si banca centrala s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014 si au luat in calcul intrarea Romaniei in ERM II - anticamera zonei euro - in 2012.

In acest scop, Romania va trebui sa indeplineasca criteriile din tratatul de la Maastricht, ce prevad un deficit bugetar de cel mult 3% din produsul intern brut (PIB), o variatie a cursului de schimb de cel mult +/-15% fata de cursul central stabilit la intrarea in ERM II, o inflatie cu mai putin de 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei state membre, dobanzi pe termen lung cu mai putin de 2 puncte procentuale peste media celor mai performante trei state si o datorie guvernamentala de cel mult 60% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri