Romanii cu studii superioare nu au restrictii pe piata muncii din Germania

Persoanele cu studii tehnice sau academice superioare din orice stat membru al Uniunii Europene (UE) pot muncii fara restrictii pe piata germana, potrivit Ambasadei Romane la Berlin, citata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
De la 1 ianuarie 2009 a fost total liberalizata piata muncii pentru persoanele cu studii tehnice superioare, academice, doctori sau doctoranzi, sau celor cu MBA – uri, insa de aceste prevederi vor beneficia in mod automat si membrii de familie ai acestora. Acestia vor putea solicita, celor 657 de filiale ale BAA (Agentia Federala pentru Munca), in mod preferential, posibilitati de angajare pe plan local.

Pentru academicienii provenind din statele membre ale UE nu exista practic nicio limitare a numarului. Ei au acces liber si, in principiu nelimitat, la toate sectoarele si ramurile economiei interne.

In plus, cei care au studiat in Germania pot obtine dreptul de a domicilia cel putin un an pe teritoriul acestei tari, cu scopul identificarii celor mai bune oferte de angajare. Absolventii institutelor germane din strainatate pot obtine, de asemenea, fara nicio ingradire, sau alt fel de examene de omologare, dreptul de munca pe piata interna.

Cei care detin contracte de angajare, peste limita sumei de 64.800 euro anual, vor beneficia, in mod automat, de permis de munca pentru o perioada nelimitata pe teritoriul Germaniei, potrivit comunicatului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri