Managerii firmelor romanesti estimeaza ca productia si numarul de angajati din industrie, constructii, comert si servicii vor inregistra scaderi in perioada februarie-aprilie 2009, desi preturile ar urma sa creasca, potrivit anchetei de conjunctura publicate de Statistica.
Trei din zece (31%) manageri din industria prelucratoare preconizeaza ca volumul productiei va scadea in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -22%), pe fondul diminuarii contractelor si comenzilor din trimestrul anterior, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de NewsIn.

Totodata, managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -33% pe total industrie prelucratoare, in timp ce pentru preturile produselor industriale acestia prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

In constructii, managerii se asteapta ca in urmatoarele trei luni acest sector sa fie afectat de scaderi in ce priveste volumul productiei (sold conjunctural -15%), stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%), precum si personalul angajat atat pe total (sold conjunctural –26%), cat si pe grupe de marime a companiilor.

Actorii economici estimeaza, insa, o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +14%).

Scaderi importante in comert si servicii

Pentru perioada februarie - aprilie 2009, managerii din comertul cu amanuntul au asteptari pesimiste privind evolutia acestui domeniu, ca urmare a contextului economic international, caracterizat de incertitudini referitoare la dezvoltarea economica viitoare.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de -35% in februarie fata de +7% cat inregistra in ianuarie, iar volumul total al vanzarilor de marfuri si-ar putea inversa tendinta din luna anterioara (sold conjunctural -29% in februarie fata de un sold conjuctural de +26% in ianuarie). Corelat cu evolutia vanzarilor, volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de unitatile comerciale va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -28%), potrivit INS.

Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o reducere a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -17%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +37%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere, la un sold conjunctural de -14%. Conform estimarilor din luna februarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului conform opiniilor exprimate de 59% dintre respondenti.

Managerii estimeaza, de asemenea, ca in urmatoarele trei luni, va scadea numarul de salariati (sold conjunctural -15%). Aceasta tendinta de scadere este data in special de firmele mijlocii (50-249 salariati), care inregistreaza un sold conjunctural de -23% si cele mari (250-499 salariati), cu un sold conjunctural de -17% .

In schimb, ei sunt de parere ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Soldul conjunctural exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta si este calculat ca diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.599 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.156) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se precizeaza in comunicatul Statisticii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri