Sindicatele ameninta cu reluarea protestelor de strada, noi greve si cu contestarea la Curtea Constitutionala a Ordonantei de Urgenta ce priveste taierea sporurilor in sistemul bugetar, in cazul in care Guvernul va adopta proiectul de lege in varianta propusa de Ministerul Muncii.
"Daca la discutiile pe care le vom avea luni sau marti cu ministrul Muncii nu se va ajunge la un compromis, se va ajunge si la greva intrucat actualii guvernanti nu pot incalca in mod flagrant Codul Muncii ce prevede ca orice ora suplimentara trebuie platita", a declarat presedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, informeaza NewsIn.

La randul sau, presedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat pentru NewsIn, ca reprezentantii confederatiei sindicale vor hotari miercuri (4 martie n.r.), in Biroul Executiv, programul actiunilor de protest, in cazul in care Ordonanta va fi aprobata in actuala varianta de catre Guvern.

"Nu putem accepta taierea sporurilor de merit de 15% de care beneficiaza la aceasta data aproape 50.000 de profesori si la sporul de 2% care se acorda lunar din fondul de premiere. Vom face toate diligentele necesare pentru a declansa actiunile de protest", a precizat liderul Consilului Sindicatelor Democratice din Romania.

El a adaugat ca Ordonanta prevede "o aberatie" privind abrogarea unui articol din Legea Sportului, care odata intrata in vigoare, va dispune ca "orele de sport pentru clasele I-IV sa fie predate de catre invatatori si nu de catre profesorii de sport".

Dorim sa reducem excesele salariale

In replica, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca reprezentantii guvernului sunt decisi sa ramana "consecventi" si sa reduca "excesele salariale" din sistemul bugetar.

"Unde exista excese salariale dorim sa le eliminam, iar cei care primesc mai putin vor primi in plus", a explicat Pogea.

Guvernul a propus reducerea cheltuielilor bugetare in acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri