Rezervele valutare ale Romaniei se vor reduce pana la sfarsitul lui 2009 la 20 miliarde euro, de la 26,22 miliarde euro la 31 decembrie 2008, arata estimarile publicate de agentia de evaluare financiara Japan Credit Rating (JCR).
"Rezistenta Romaniei la socurile externe s-a diminuat in ultima perioada iar aportul intre rezervele valutare si datoria externa pe termen scurt a devenit subunitar la sfarsitul lui 2008. Momentan, Romania se poate baza pe rezervele valutare, dar, daca iesirile de capital se vor petrece brusc, tara ar putea cauta ajutor la Fondul Monetar International (FMI) sau Uniunea Europeana (UE)", se mai arata in raport, potrivit NewsIn.

La 31 ianuarie 2009, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26 miliarde euro, fata de 26,22 miliarde euro la 31 decembrie 2008.

De asemenea, potrivit raportului agentiei de rating, cresterea economica a Romaniei in 2009 va fi nula, in contextul unui deficit de cont curent ajustat la 9,7% din PIB de la 12,8% din PIB in 2008.

Scaderea semnificativa a productiei industriale in ultimul trimestru al anului trecut a dus la temperarea rapida a cresterii economice, iar, in 2009 "asteptarile privind adancirea recesiunii la nivelul celor mai importanti parteneri comerciali europeni fac foarte posibil scenariul unei cresteri economice de 0%", se arata in raport.

In acelasi timp, investitiile straine directe isi vor reduce ponderea in produsul intern brut (PIB) de la 6,7% in 2008 la 2,9% la finalul acestui an, iar deficitul comercial va ajunge 12,7% din PIB fata de 13,8% din PIB in 2008.

Totodata, somajul va creste usor, de la 6% in 2008 la 6,3% in acest an, mai arata raportul JCR.

"Dobanzile pe piata interbancara au revenit la nivelul din septembrie 2008. Cu toate acestea, diferenta dintre dobanda cheie si cele practicate pe piata interbancara pentru depozitele cu scadenta la o saptamana se situa la 300 de puncte de baza la mijlocul lunii februarie. Mai mult, leul s-a depreciat cu 18% fata de dolar si cu 13% fata de moneda europeana din octombrie 2008", sustine raportul.

Raportul atrage atentia asupra creditelor valuta, cu o pondere ridicata in totalul imprumuturilor, in cazul in care leul isi continua deprecierea. "Sistemul financiar din Romania ar putea fi lovit puternic", considera analistii JCR, in conditiile in care rata creditelor neperformante in valuta creste ingrijorator, iar bancile-mama isi vor reduce liniile de finantare catre subsidiarele din Romania.

Pe de alta parte, datoria guvernamentala va ajunge la sfarsitul acestui an la 15,6% din PIB de la 14,8% din PIB la finalul lui 2008, conform raportului.

Deficitul bugetar va ajunge la 3,8% in 2009, fata de 5,2 % anul trecut, mai arata raportul.

"In conditiile unei situatii economice care se inrautateste, guvernul ar putea fi obligat sa ia in calcul o alta reducere a cheltuielilor", mai spun analistii JCR.

Totodata, in 2010, JCR sustine ca economia isi va relua cresterea, iar PIB-ul se va majora cu 4%, in timp ce somajul va continua sa creasca, pana la 6,5%, iar inflatia se va reduce de 5,3% in 2009 la 4%.

Deficitul de cont curent urmeaza sa fie ajustat in 2010 la 6,8% din PIB, in conditiile in care investitiile straine directe isi vor reduce si mai mult ponderea in PIB, pana la 4,4%, mai sustin analistii JCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri