Astfel, locuitorii din Braila, Craiova, Constanta, Ploiesti, Galati, Iasi, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara si Brasov sustin in proportie mai mare - de 35,3% - ca sunt afectati de criza financiara, spre deosebire de cei din Bucuresti (27%), arata studiul.

Brailenii resimt cel mai acut efectele crizei, in timp ce brasovenii se considera cel mai putin prejudiciati de aceasta. In schimb, 15% dintre respondenti sustin ca nu sunt afectati deloc de fenomenul de criza.

Ploiestenii se tem cel mai mult ca si-ar putea pierde slujbele din cauza crizei

Mai mult de jumatate (57,4%) dintre persoanele intervievate in cadrul studiului nu considera ca fenomenul crizei le va afecta in vreun fel siguranta locului de munca, in timp ce aproape doua treimi dintre ploiesteni (64,1%) sunt de parere posturile le-ar putea fi afectate, ca urmare a crizei.

In Bucuresti, 41,4% din persoanele chestionate cred ca slujbele le-ar putea fi amenintate ca urmare a recesiunii. In cele zece mari orase din provincie, aceasta opinie este impartasita de 38,2% dintre respondenti, se mai arata in studiu.

Orasele in care populatia se considera in siguranta in cea mai mare proportie in ce priveste situatia locului de munca sunt Braila (77,8%) si Iasi (73,3%).

Bucurestenii cred ca veniturile lor vor scadea

Peste opt din zece bucuresteni estimeaza ca vor avea venituri mai mici, pe fondul crizei financiare. Astfel, mai mult de o treime (34,8%) apreciaza ca veniturile le vor fi afectate "in mare masura" din aceasta cauza, 27% estimeaza ca veniturile li se vor restrange "intr-o oarecare masura", iar 24,6% anticipeaza ca impactul asupra veniturilor va fi mic.

Doar 12,6% dintre respondentii din Bucuresti cred ca veniturile nu le vor fi afectate deloc.

Pe ansamblu, 33,4% dintre intervievati considera ca veniturile le vor fi afectate de criza financiara, brailenii si craioveni fiind cei mai tematori in privinta efectelor crizei asupra veniturilor proprii.

Studiul a fost realizat in perioada 28 ianuarie - 10 februarie 2009, prin intermediul interviurilor telefonice, pe un esantion de 812 de persoane adulte (18 - 65 ani inclusiv) pentru Bucuresti si de 853 persoane adulte (18 - 65 ani inclusiv) pentru restul oraselor cu mai mult de 100.000 locuitori din Romania.