Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o crestere economica de 2,9%, nivel care o plaseaza pe locul patru in Uniunea Europeana (UE), in timp ce economia statelor membre pe ansamblu s-a contractat cu 1,3%, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat.
Primele trei pozitii in ce priveste avansul produsului intern brut (PIB) in trimestrul patru din 2008 au fost ocupate de Bulgaria, cu un ritm de crestere a economiei de 3,6%, urmata de Polonia, cu 3,1%, si de Cipru, cu 3%.

Economiile Letoniei, Estoniei si Suediei au scazut cel mai mult in ultimul trimestru al anului trecut, cu 10,5%, 9,4%, respectiv 4,4% fata de aceeasi perioada din 2007, informeaza NewsIn.

Fata de trimestrul anterior, Estonia a inregistrat cea mai mare scadere a PIB, de 4,2% in intervalul octombrie - decembrie 2008. Economia Suediei s-a contractat in trimestrul IV cu 2,4%, cea a Germaniei, cu 2,1%, iar PIB-ul Danemarcei si Portugaliei a scazut cu 2% fata de trimestrul anterior din 2008.

Cele mai mari cresteri fata de trimestrul anterior au fost inregistrate in ultimul trimestru de Slovacia (2,1%), Cipru (0,6%), Grecia si Polonia (0,3%).

Economia Uniunii Europene (UE) s-a comprimat cu 1,5% in al patrulea trimestru din 2008 comparativ cu cele trei luni anterioare, blocul comunitar raportand trei trimestre consecutive de scadere a PIB-ului, potrivit datelor biroului european de statistica.

Produsul intern brut (PIB) al zonei euro a scazut in ultimul trimestru din 2008 cu 1,5% fata de trimestrul anterior, a treia scadere trimestriala consecutiva.

Fata de trimestrul similar din 2007, PIB-ul a scazut cu 1,3% in UE si tot cu 1,3% in zona euro.

Cheltuielile de consum ale populatiei au scazut in ultimul trimestru cu 0,8% in UE, fata de trimestrul anterior, si cu 0,9% in zona euro. Investitiile s-au diminuat cu 2,5% in UE si cu 2,7% in zona euro. Importurile s-au redus cu 5,5% in ambele zone, iar exporturile au scazut cu 6,8% in UE si cu 7,3% in zona euro.

Partenerii cei mai importanti ai UE, SUA si Japonia, au inregistrat, de asemenea, scaderi ale PIB-ului. Astfel, economia SUA s-a comprimat in ultimul trimestru cu 1,6% fata de trimestrul anterior, in timp ce Japonia a anuntat o scadere a PIB cu 3,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri