Analistii si bancherii JP Morgan subliniaza dependenta ridicata a sistemului bancar romanesc de finantarea externa, precum si ponderea importanta a creditelor in valuta in portofoliile acestora.
"BNR apara inainte leul sub 4 lei/euro, dar a incetat recent sa mai intervina pentru a mentine cursul sub acest prag psihologic. Deprecierea leului a afectat debitorii cu credite in valuta, a limitat cresterea creditului si a accelerat ajustarea deficitului de cont curent", arata un raport J.P. Morgan.

Economistii bancii americane mai considera ca autoritatile romane vor solicita un pachet de finantare de la UE si FMI, la fel ca alte state din regiune.

"Desi deprecierea monedei nationale nu constituie, in sine, un motiv pentru a cere ajutor, incetinirea rapida a economiei si problemele privind executia bugetara ar putea determina Romania sa apeleze la FMI. Guvernul a abandonat deja majoritatea promisiunilor electorale, pentru a tine deficitul bugetar sub control, ceea ce ar putea arata ca se pregateste pentru a indeplini anumite conditii", releva raportul JP Morgan citat de NewsIn.

Economia Romaniei s-ar putea contracta cu 3% in 2009,
pe fondul incetinirii creditarii, iar potrivit unui scenariu pesimist, rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor romanesti ar putea ajunge la 15-20%, de la sub 3% la finalul anului trecut, mai arata studiul.

"Cresterea economica in Romania a fost alimentata, in ultimii ani, prin largirea deficitului de cont curent (ajuns la 14% din PIB in 2007), pe fondul creditarii in valuta. Statul se va confrunta cu o ajustare dureroasa a deficitului de cont curent, iar economistii nostri estimeaza o scadere reala cu 3% a produsului intern brut, pe fondul incetinirii creditarii", se arata in raportul referitor la bancile din Europa de Est publicat de J.P. Morgan.

"Estimam capitalul total al sistemului bancar la aproximativ 4-5 miliarde euro la finalul lui 2008. Bancile din Romania au raportat o rata a creditelor neperformante sub 3% in ultimul trimestru din 2008. Intr-un scenariu pesimist, am putea vedea rata creditelor neperformante in portofoliile bancilor din Romania la un varf intre 15 si 20%", mai precizeaza analistii bancii americane.

Bancherii de la Merrill Lynch vin cu o estimare soc pentru PIB-ul Romaniei in 2010: -5%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri