Presedintele Traian Basescu a declarat, in Parlament, ca Romania nu are nevoie de un imprumut extern pentru asigurarea platilor de la buget sau ale statului roman, insa deficitul de cont curent si datoria sectorului privat sunt de natura sa creeze preocupare pentru rezolvarea problemei.
Seful statului a mai spus ca Romania ar fi mai rezistenta la o deteriorare rapida a economiei daca va contracta un imprumut extern.

Basescu a mai spus ca UE a pus la dispozitia noilor state membre pentru 2009 si 2010 o suma de 30 de miliarde de euro, insa fondurile nu pot fi accesate fara un parteneriat cu FMI, in conditiile in care Comisia Europeana nu are parghii pentru controlul cheltuirii acestor bani.

De asemenea, Traian Basescu a mai spus ca Romania, ca si celelalte tari, va avea parte de evaluari negative ale agentiilor specializate, insa un imprumut ar constitui "o centura de siguranta"

Presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul din Parlament prin a spune ca Romania ar putea sa devina, la capatul crizei economice mondiale, un stat modernizat si reformat, pledand pentru aceasta miza si pentru ca exista o majoritate parlamentara solida, potrivit NewsIn.

Sedinta Parlamentului a inceput cu o intarziere de cateva minute iar la ea participa 375 de parlamentari, din totalul de 471.

Seful statului a intrat in sala de sedinta unde se afla plenul reunit al Legislativului insotit de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de cel al Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

[Update] Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca Romania poate accesa fondurile puse la dispozitie de UE doar prin incheierea unui parteneriat cu FMI, precizand ca imprumutul este necesar in contextul in care sectorul privat nu va putea rambursa datoria externa de 24 de miliarde de euro in 2009.

"UE a pus la dispozitia celor 12 state membre intrate in ultimii ani suma de 30 de miliarde de euro in doi ani - 2009 si 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune: sa fie in parteneriat cu FMI. Este conditie si nu vis. (...) Daca dorim sa accesam fonduri puse la dispozitia noilor state membre de UE, trebuie sa o facem in parteneriat cu FMI", a declarat Basescu in Parlament. Presedintele a precizat ca UE nu are instrumentele de control al utilizarii banilor si de evaluare a situatiei macroeconomice.

Seful statului a spus ca cea mai mare provocare a crizei este dificultatea de a prezice evolutia ei, precizand ca este "foarte posibil" ca, in perioada urmatoare, institutiile de evaluare a economiei globale sa corecteze negativ previziunile evolutiilor economice mondiale si din spatiul UE pentru 2009. "In aceste conditii, Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumul extern", a spus Basescu.

Presedintele a mai declarat ca statul roman trebuie sa faca plati externe in 2009 in valoare de 1,6 miliarde de euro, calificand datoria ca "foarte mica", in timp ce datoria externa a sectorului privat este de 24 de miliarde de euro in 2009, aceasta reprezentand "marea problema a Romaniei prin efectele sale".

Seful statului a spus ca Romania nu are nevoie de credite pentru sustinerea bugetului sau pentru sustinerea obligatiilor de plata ale statului, ci Romania are un deficit de cont curent si o datorie a sectorului privat de 24 de miliarde de euro care trebuie achitata in 2009. El a spus ca "centura de rezistenta" reprezentata de imprumut va face Romania mai rezistenta la deteriorarea economiei globale si implicit a celei nationale, care nu poate fi anticipata in acest moment.

"Daca din punct de vedere al bugetului de stat nu avem nicio problema sa ne finantam datoria externa si deficitul bugetului de stat, avem insa a ne gandi cum finantam deficitul de cont curent si cum intervenim la momentul la care, eventual, sectorul privat nu va putea sa-si ramburseze creditele angajate, cu care au facut investitii in Romaniei", a spus el, precizand ca stoparea finantarii inseamna cresterea somajului si reducerea productiei in Romaniei.

In afara sumelor pentru investitii, alocate de la bugetul de stat, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate si angajate de cativa ani cu BEI, BM, BDCE, BERD in valoare totala de 3,55 miliarde de euro, a declarat Basescu.

"La o parte din aceste credite am inceput sa platim deja comisioane de neutilizare in valoare de milioane de euro anual", a spus seful statului. Presedintele a precizat ca, pe langa aceste credite, fondurile europene nerambursabile alocate Romaniei de UE pentru 2007, 2008 si 2009, si neutilizate pana la inceputul acestei luni, se ridica la 5,5 miliarde de euro. "Un total de noua miliarde de euro din care, daca am reusi in acest an sa utilizam trei-patru miliarde, am putea spune ca ne-am facut datoria fata de romani generand dezvoltare, o minima crestere economica si cream locuri de munca", a spus Basescu. El a precizat ca neutilizarea acestor bani arata ineficienta profunda a aparatului administrativ "urias".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri