Garantiile pentru firmele ce sunt utilizatori finali de produse energetice si care au vechime sau sunt mari cotribuabili se reduc cu 50%, 75% sau chiar 100%, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial, care modifica Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal.
Astfel, in Codul Fiscal a fost introdus si un alineat suplimentar care stabileste ca garantiile mentionate anterior pot fi reduse cu 50% daca firma a desfasurat activitatea cu produse energetice accizabile in ultimii doi ani consecutivi, in calitate de utilizator final, si nu a incalcat legislatia fiscala, potrivit NewsIn.

Reducerea este de 75% daca firma si-a derulat activitatea timp ce trei ani consecutiv in conditiile legii sau chiar de 100% in cazul marilor contribuabili care-si desfasoara activitatea in acest domeniu in conditiile legii in ultimul an.

Pentru eliberarea autorizatiei de utilizator fiscal, firmele cu activitati in domeniul produselor energetice vor trebui sa prezinte o dovada privind constituirea unei garantii, potrivit noilor norme. In cazul produselor energetice care sunt destinate a fi utilizate, puse in vanzare sau utilizate drept combustibil sau carburant, garantia va reprezenta echivalentul a 50% din valoarea accizelor aferente cantitatii de produse aprobate.

Pentru produse energetice precum benzina cu plumb, benzina fara plumb, motorina, pacura, gaz petrolier lichefiat, gaz metan, petrol lampant, benzen, toluen, xileni si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice, garantia reprezinta echivalentul a 50% din valoarea calculata pe baza accizei aferente motorinei, aplicata asupra cantitatii de produse aprobate.

Pentru constituirea garantiilor, autoritatile fiscale teritoriale pot, la cererea firmelor, solicita institutiilor financiare sau trezoreriei eliberarea garantiilor care au fost constituite dupa intrarea in vigoare a HG 1.618 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin HG 4472004.

Companiile ce detin autorizatii valabile de utilizator final, acordate potrivit prevederilor legale trebuie sa depuna dovada constituirii garantiei la autoritatea fiscala competenta pana la 30 aprilie 2009, in caz contrar riscand revocarea autorizatiei de utilizator final.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri