Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei au demarat discutii preliminare, cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Institutiilor Financiare Internationale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a Romaniei.

In urma discutiilor preliminare, autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizie comunicata Comisiei Europene. In contextul crizei financiare globale actuale, o abordare prudenta a autoritatilor romane are drept scop evitarea unei interventii tarzii care ar putea afecta si mai mult echilibrele macroeconomice, dar si asigurarea, cu anticipatie, pe termen mediu, a unei umbrele de protectie fata de eventualele vulnerabilitati.

"Pentru a diminua consecintele negative ale crizei financiare asupra economiei reale si a nivelului de ocupare, Guvernul Romaniei s-a angajat ferm in implementarea unui pachet de masuri de stimulare economica si protejare a intereselor populatiei, coroborat cu accelerarea reformelor economice", arata comunicatul de presa al Ministerului Finantelor Publice.

Asistenta financiara externa si masurile proactive ale autoritatilor romane se constituie intr-o garantie de consolidare a stabilitatii financiare, pe termen mediu, incurajand astfel, relansarea mediului de afaceri si recastigarea increderii investitorilor in potentialul economic al Romaniei. Pe termen lung, se asigura conditiile necesare fructificarii oportunitatilor de crestere economica in momentul relansarii economiei globale, potrivit MFP.

Dimensiune uriasa a pachetului de salvare: Romania ar putea primi 20 mld. euro de la FMI

Independent de discutiile cu privire la asigurarea finantarii externe, Guvernul isi mentine decizia de a grabi reformele structurale pentru modernizarea Romaniei, de a asigura competitivitatea economica si sustenabilitatea finantelor publice. In acest sens, avem in vedere asigurarea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu si continuarea reformelor din sectorul public prin masuri de descentralizare, simplificarea regimului de taxe si impozite, reducerea birocratiei, cresterea capacitatii administrative si a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Un acord de finantare, in linie dreapta: O misiune FMI vine maine la Bucuresti

[Update] Geoana: Reticenta fata de un acord cu FMI tine de teama ca fondul ar putea propune un plan anticriza

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat ca reticenta PSD fata de un acord cu FMI tine de teama ca Fondul ar putea sa propuna un plan anticriza si a adaugat ca,din punctul sau de vedere, de abia dupa ce Romania vine cu un plan propriu, va putea sa inceapa discutiile cu finantatorii externi.

"Nimeni n-are nimic cu FMI din punct de vedere principial, dar ceea ce ne preocupa e riscul pe care l-am mai vazut in urma cu zece ani de zile in alte relatii cu FMI ca, atunci cand exista o incapacitate din partea conducerii tarii in acel moment de a veni cu un plan propriu, cei de la FMI vin si spun: <<daca n-aveti un plan, vi-l dam noi>>. Si aici e riscul pe care eu il vad. (....) Suntem in fata unei situatii in care riscam ca, in lipsa unui plan romanesc la problema crizei, a locurilor de munca si a protectiei sociale sa avem un raspuns de tipul FMI", a declarat presedintele Senatului, citat de NewsIn.

Geoana a mai spus ca PSD nu poate accepta sacrificarea protectiei sociale pentru un acord de finantare si a spus ca orice negociere pentru un imprumut ar trebui sa aiba loc dupa ce Romania vine cu un plan al sau, concret, anticriza. "Nu cred ca e normal ca, in schimbul unei sigurante pe care am obtine-o in plan extern, pretul sa fie sacrificarea dimensiunii sociale si de investitii. Apelul meu a fost de a nu spune inca o data ca acum zece ani ca pe altarul stabilitatii macroeconomice trebuie sa sacrificam dimensiunea economica si sociala. In clipa in care acesti actori relevanti vin cu un plan comun coerent, de abia atunci putem sa mergem in conditii corecte si pregatiti pentru o discutie de fond inclusiv cu finantatori externi", a adaugat liderul PSD.

Mircea Geoana a mai spus ca nu trebuie sa punem caruta in fata boilor si ca, inainte de o decizie pe acest subiect, coalitia trebuie sa vada care sunt nevoile, costurile si contrangerile unui asemenea imprumut.

Presedintele Senatului a mai informat ca a cerut o analiza de la Guvern si de la BNR si ca orice acord cu FMI trebuie incheiat doar daca se dovedeste, in urma unei dezbateri si analize publice, ca este necesar.

"Ceea ce am cerut si Guvernului si dlui Isarescu este de a pune cartile pe masa si de a avea o imagine mai clara cu privire la nevoile de finantare externa si mai ales care ar putea sa fie eventualele preconditii pe care fondul le-ar impune. Si aici este de fapt miezul problemei. Avem nevoie de acordul cu Fondul? Si daca da, in ce conditii si ceea ce am spus si repet si o voi face pana cand cei de la Fond vor veni la Bucuresti cred ca e momentul sa avem o dezbatere publica, transparenta, cinstita despre modul in care iesim din criza", a mai explicat liderul PSD, avertizand ca un acord cu FMI luat in pripa si conditii dezavantajoase ar fi "un cartof fierbinte pe care sa-l arunci in aer, cu un cost politic mai mare pentru un partid sau celalalt". Totodata, presedintele PSD a anuntat ca in zilele urmatoare, PSD va veni in coalitie cu un raspuns social-democrat cu privire la efectele crizei.

Seful statului a precizat luni ca imprumutul pentru care UE cere incheierea unui acord cu FMI poate fi luat dintr-un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro destinat statelor din Europa de Est si spune ca Tariceanu nu a inteles ca nu se referea la cele 30 de miliarde puse la dispozitie de BEI.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce produse s-au scumpit cel mai mult în februarie? Fructele, în top
Setari Cookie-uri