Doua dintre problemele Codului Fiscal constau atat in clarificarea impozitarii operatiunilor imobiliare efectuate in scop comercial, in special a speculatiilor efectuate de personele fizice, cat si in modificarea actualului mod de calcul al impozitului pe cladiri, a declarat Gabriel Biris, partener in cadrul partener al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris Goran.

El a spus ca Ministerul de Finante lucreaza la partea de impozitare a tranzactiilor imobiliare, astfel incat veniturile obtinute de persoanele fizice sa fie impozitate cu 16%.

"La aceasta data, pentru tranzactiile cu imobile mai vechi de trei ani a caror valoare este mai mica de 200.000 de lei, se plateste un impozit de 1% din pretul de vanzare, si de 2% pentru cele care depasesc acest prag. Totodata, pentru cladirile mai noi de trei ani se plateste un impozit cuprins intre 2% si 3% din pretul de vanzare", a detaliat Biris.

Datorita acestei reglementari, a mai explicat Biris, vanzatorul ar urma sa plateasca un impozit de 16% pe castig si un TVA de 5% sau 19%, in functie de valoarea imobiliului.

La randul sau, Paul Coman, consilier in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a declarat ca "Ministerul de Finante analizeaza in acest moment o propunere ce vizeaza impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente. Nu s-a lua inca o decizie in acest moment, intrucat se analizeaza impactul pe care l-ar putea avea introducerea acestei masuri", potrivit NewsIn.

Coman a precizat ca, prin introducerea acestei prevederi, ar putea fi redusa activitatea speculatorilor din domeniul imobiliar.

Gabriel Biris a mai propus ca schimbare necesara introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal, plafonarea bazei de clacul a contributiilor sociale si reglementarea impozitarii veniturilor obtinute din activitati dependente.

Specialistii au subliniat ca aceste schimbari sunt necesare pentru stabilitatea si predictibilitatea Codului Fiscal, in vederea sprijinirii economiei nationale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Gabriel Biris nu renunta la proiectul care i-a fortat demisia
Setari Cookie-uri