Indicele pentru increderea in mediul de afaceri din Romania a coborat drastic, la -8 puncte de la nivelul anterior de 40 de puncte, potrivit unui sondaj al bancii Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care situeaza Romania pe locul cinci in regiune din acest punct de vedere.
Increderea din mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a scazut in iarna, iar aproape jumatate dintre firmele straine ce opereaza in zona cred ca in viitoarele sase luni situatia se va inrautati, potrivit sondajului OeKB, citat de NewsIn.

Indicele trimestrial Thomson Reuters & OeKB pentru mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a indicat ca investitiile straine ar putea disparea din regiune, care a fost grav afectata, dar bancile straine nu se vor retrage in masa.

Investitiile au scazut in zona, potrivit rezultatelor sondajului, cele mai grav afectate tari fiind Ucraina si Rusia. Bulgaria, Cehia si Romania au inregistrat cele mai mici scaderi ale investitiilor, in timp ce sectoarele cele mai grav afectate au fost cel imobiliar si industria.

Indicele a coborat la -10 puncte in ianuarie, de la 29 de puncte in octombrie, cele mai ample scaderi fiind inregistrate in Ucraina si Rusia si in sectorul imobiliar si de transport. In situatiile in care indicele coboara sub zero, increderea din mediul de afaceri este negativa.

Sondajul, efectuat pe un esantion de 400 de firme internationale ce gestioneaza 1.400 de companii, a fost facut pe masura ce criza financiara s-a extins in Europa, afectand industria si cursurile valutare si generand scaderi ample pe pietele de capital din regiune, considerata candva una dintre cele mai sigure piete emergente.

Vanzarea activelor din Europa emergenta a accelerat la inceputul anului, iar climatul de afaceri a devenit negativ pentru toate tarile analizate de reprezentantii bancii austriece Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), care efectueaza sondajul.

"Investitorii directi din strainatate considera ca situatia actuala este semnificativ mai rea decat in octombrie. Mai presus de orice, evolutia viitoare nu este considerata pozitiva, in conditiile in care 44% dintre cei intervievati cred ca situatia se va inrautati, comparativ cu 16% in octombrie", se arata in sondajul OeKB.

Sondajul a indicat ca situatia cea mai rea este in Ucraina, care acum trei luni avea unul dintre cele mai bune punctaje, unde turbulentele politice au amanat combaterea crizei de catre autoritati si au inghetat un pachet de salvare de la Fondul Monetar International (FMI).

La nivelul sectoarelor industriale, cel mai grav afectat a fost cel imobiliar, care alimentase o crestere exploziva in ultimii ani mai ales in statele baltice si in Balcani si cel al firmelor de transport, care sunt strans legate de exporturi.

"In contextul crizei economice si a climatului de afaceri mult inrautatit din Europa Centrala si de Est, companiile au devenit mult mai atente cu investitiile lor strategice", potrivit OeKB.

Bancile straine, foarte importante pentru regiune pentru ca reprezinta practic singura sursa de fonduri, nu par, insa, sa planifice o retragere in masa din Europa emergenta, ci isi mentin programele de investitii de termen lung. Bancile vor sa extinda 18% dintre subsidiarele est-europene si sa reduca finantarea pentru 17% dintre acestea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri