Cifra de afaceri din industrie a scazut in ianuarie cu 17,9% fata de prima luna a anului trecut, pe fondul prabusirii activitatii din industria prelucratoare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in ianuarie cu 18,6% fata de aceeasi luna din 2008, iar cea extractiva cu 7,1%.

Pe marile grupe industriale, toate sectoarele au inregistrat scaderi. Cifra de afaceri din industria energetica s-a diminuat cu 34,2%, in industria bunurilor intermediare, cu 27,4%, in cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu 22,9%. In ianuarie, scaderi mai modeste au fost inregistrate in industria bunurilor de capital (-9,7%) si industria bunurilor de uz curent (-0,8%) fata de luna similara din 2008.

Fata de decembrie, afacerile din industria prelucratoare s-au micsorat cu 18,2%, iar cele din sectorul extractiv cu 7,5%.

Pe marile grupe industriale cifra de afaceri a inregistrat scaderi in toate sectoarele, cea mai importanta fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 30,4%. Pierderi mari au mai fost raportate in ianuarie si de afacerile din industria bunurilor de capital, de 26,6%, cele din industria bunurilor de uz curent, de 20,1%, si industria bunurilor intermediare, de 10,1%. In industria energetica, scaderea fata de luna anterioara a fost de 0,9%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Nici salariile de aproape 2.000 de euro nu-i mai conving pe IT-isti