FMI ar putea solicita, in cadrul negocierilor cu Romania, reducerea graduala a ponderii salariilor in PIB, care a crescut mult in ultimii ani, de la 5 la 8%, si reformarea unor institutii, dar nu exista un moratoriu privind inghetarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul actual.
"Nu stiu de existenta unui moratoriu privind inghetarea salariilor, insa este nevoie de reducerea cheltuielilor cu salariile ca pondere in PIB, care nu se poate face decat gradual. Aceasta a ajuns, in ultimii ani, de la 5 la 8% din PIB. Sunt totusi salarii care ar putea creste in continuare", a declarat pentru NewsIn consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

El a spus ca este nevoie de refomarea institutiilor publice si principala reforma ar trebui sa vizeze legarea salariilor de performantele angajatilor.

Consilierul guvernatorului BNR a subliniat importanta respectarii tintei de 2% din PIB pe care guvernul si-a stabilit-o pentru deficitul bugetar in acest an, care ar trebui realizata atat printr-o politica de reducere a cheltuielilor, cat si prin masuri de crestere a veniturilor, mai ales tinand cont ca bugetul pentru acest an este construit pe o prognoza de crestere economica de 2,5%, din ce in ce mai improbabila.

"Politicile de reducere a cheltuielilor sunt binevenite, insa exista limite pentru acestea. Trebuie gasite solutii de crestere a veniturilor", a explicat Croitoru.

Dintre masurile promovate in mod traditional de FMI, consilierul guvernatorului BNR a mentionat simplificarea procedurilor de angajare si concediere.

Mai este loc de privatizari in Romania, de exemplu in domeniul energetic

"Fondul Monetar International lucreaza in stransa colaborare cu Banca Mondiala in elaborarea de recomandari. Printre masurile promovate de ei se numara simplificarea procedurilor de angajare si concediere. Printre altele, in Romania mai este loc si de privatizari, de exemplu in sectorul energetic", a spus Croitoru.

El a adaugat ca "Romania nu a fost pregatita sa faca fata crizei din punct de vedere fiscal". "Ar fi fost mult mai simplu ca balanta bugetului sa fie echilibrata pentru a permite in aceasta perioada cresterea deficitului bugetar", a afirmat el.

Anul trecut, deficitul bugetar a depasit 5% din PIB, potrivit standardelor de contabilitate europene.

"Printre masurile care ar putea fi aplicate in sensul cresterii veniturilor bugetare se numara indexarea pensiilor la inflatie, nu la salarii, cresterea accizelor pentru bunuri cum ar fi produsele din tutun sau acordarea selectiva de subventii. Acele calatorii gratuite pentru studenti sau pensionari ar trebui acordate celor care au nevoie de ele, nu isi au rostul in cazul celor cu venituri foarte mari", a apreciat Croitoru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri