Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), urmeaza sa intreprinda o vizita in Bulgaria si Romania in saptamana 16-20 martie, pentru a reconfirma angajamentul pe termen lung al bancii fata de cele doua tari, in special in perioada actuala de instabilitate economica mondiala, anunta un comunicat al institutiei.
BERD s-a angajat sa intensifice sprijinul acordat tarilor in care opereaza, inclusiv in Bulgaria si Romania.

Pentru anul acesta, banca a anuntat o crestere semnificativa a volumului de investitii in intreaga regiune si conlucreaza cu alte institutii financiare internationale ca sa asigure finantarea necesara sectorului bancar pentru mentinerea creditarii economiei reale, si in special a intreprinderilor mici si mijlocii.

In timpul vizitei sale la Bucuresti din 18-19 martie, presedintele Mirow se va intalni cu reprezentati noului guvern al Romaniei si cu lideri ai mediului de afaceri.

In acest an, BERD are in vedere o crestere semnificativa a volumului sau de investitii in Romania, care in 2008 s-a ridicat la peste 300 milioane de euro.

Prioritatile pentru acest an sunt sprijinirea economiei reale prin finantarea bancilor pentru ca acestea sa continue sa acorde imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii, si asigurarea de fonduri pentru investitii in sectorul energetic si in eficienta energetica.

Pana la aceasta data banca a investit in Romania aproape 3.8 miliarde de euro in 249 de proiecte si a atras inca 7.2 miliarde de euro din surse externe. Valoarea totala a investitiilor se ridica la peste 11 miliarde de euro.

Europa de Est se confrunta cu o recesiune accentuata, dar nici macar economiile cele mai afectate de criza financiara mondiala nu sunt amenintate de pericolul unui colaps, a declarat Thomas Mirow.

"Procesul de ajustare va fi dureros si va testa puterea tuturor celor implicati, dar aceasta nu va fi o criza care sa duca la retrageri masive de numerar de la banci sau cu intrari in incapacitate de plata ale statelor. Evolutia economica din cele mai multe tari est-europene nu este mai slaba decat in vestul Europei", a spus Thomas Mirow, in cadrul unui discurs de la London School of Economics

Seful BERD a mai spus ca fundamentele economice stabile ale regiunii ar trebui sa o ajute sa isi revina, dar a estimat ca rate de crestere de 5-7% nu vor mai fi inregistrate intr-un orizont previzibil.

BERD: Expunerea bancilor occidentale in Europa de Est a fost exagerata

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri