Guvernul a constituit un grup de lucru interministerial pentru reducerea, comasarea sau schimbarea numarului de taxe si tarife, iar concluziile vor fi prezentate pana pe 15 aprilie, a declarat Premierul Emil Boc.
"Am adoptat astazi (11 martie n.r) un memorandum cu privire la reducerea numarului de taxe si tarife incepand cu cele ale caror costuri de administrare sunt superioare incasarilor efective", a spus Emil Boc, citat de NewsIn.

El a adaugat ca in prezent sunt identificate 558 de impozite si taxe instituite printr-un numar de 185 de acte normative, "si, din nefericire, pentru foarte multe dintre aceste taxe, ne costa mai mult sa le administram decat sa luam bani efectiv din punerea lor in practica".

"Din acest punct de vedere, pana in data de 15 aprilie, pe un grafic pe care ministrul Finantelor il va prezenta, vom prelua de la ministere propunerile de anulare, reducere sau comasare a unora dintre aceste taxe si tarife pentru simplificarea legislatiei fiscale din Romania", a precizat Boc.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Poghea, a propus guvernului constituirea unui grup de lucru interministerial, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor si din fiecare minister desemnat sau institutie publica implicata.

"Vom efectua o analiza cost/beneficiu referitoare la fiecare taxa si tarif in parte si vom analiza si vom decide oportunitatea mentinerii sau nu a acestora. Acest lucru se va intampla pana pe data de 31 martie 2009, cand vom prezenta Guvernului Romaniei o informare cu rezultatele analizei si propunerile grupului de lucru ministerial", a precizat Pogea.

In functie de aceste decizii de reducere, comasare sau schimbare a nivelului lor, vor urma elaborari de acte normative din partea fiecarui minister.

"Din 558 de taxe, impozite si tarife, 74 sunt de natura fiscala, 484 sunt taxe si tarife nefiscale. La Ministerul Mediului sunt 102 taxe si tarife, la MAI 50, la Ministerul Economiei 41, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii 40, Ministerul Agriculturii 37, Ministerul Sanatatii 35, Justitie 30, Agentia Sanitar Veterinara 29, Munca 24, si asa mai departe", a mai spus Pogea.

Ministrul de Finante a mai spus ca mizeaza pe o "mult mai buna predictibilitate pentru mediul de afaceri" din Romania dupa ce va fi finalizat noul cod fiscal.

Pogea a mai spus ca Guvernul ar putea afisa proiectul de cod fiscal in cel mult doua saptamani, dupa ce va trece "prin filtrul expertilor", si are in vedere finalizarea sa in prima parte a acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri