Stolojan: Guvernul poate pastra cota unica dupa negocierile cu FMI daca mareste baza de impozitare

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan apreciaza ca Executivul ar putea mentine cota unica de impozitare daca se va reusi cresterea bazei de impozitare si o reducere suplimentara a cheltuielilor.
Pastrarea cotei unice de impozitare si mentinerea actualului nivel al taxei pe valoarea adaugata depinde de cresterea sau de descresterea economica pe care o vom avea. Una este sa ai crestere, alta este sa ai descrestere, scrie NewsIn.

Acest lucru influenteaza si deficitul bugetar, daca-l mai marim sau nu. Mai intai trebuie sa convenim cu Fondul acesti indici de la care plecam", a declarat Stolojan.

Pedelistul a apreciat ca actualul Guvern poate mentine cota unica in urma negocierilor cu Fondul Monetar International daca poate reusi cresterea bazei de impozitare, care sa asigure venituri suplimentare la buget, precum si daca identifica locuri de unde pot fi reduse cheltuielile.

Stolojan a spus ca mentinerea cotei unice este strans legata si de problema deficitului bugetar, daca acesta va fi marit sau pastrat la nivelul de 2,5%. De altfel, problema indicatorilor macroeconomici influenteaza si valoarea imprumutului.

"Suma care va fi contractata va fi intre 10 miliarde si 20 de miliarde de euro, depinde daca vom avea crestere economica sau descrestere. Este o valoare mai mare pentru ca este vorba de un imprumut pe doi ani, nu pe unul singur. Oricum, suma angajata depinde de toti acesti indici macroeconomici care vor fi conveniti in discutiile cu FMI", a conchis Stolojan.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri