GEA crede ca Romania va avea un deficit bugetar de cel putin 4% din PIB in 2009

Romania trebuie sa aiba un deficit bugetar de cel putin 4% din PIB in 2009, nivel pe care il va depasi oricum in conditiile actuale de criza, considera directorul general al GEA, Liviu Voinea (foto), care a spus insa ca, in mod real, deficitul public ar trebui sa ajunga anul acesta la 7% din PIB.
"Cred ca trebuie sa avem macar 4% deficit bugetar. El va fi oricum peste 4%. Solutia pentru perioada de criza este un deficit mai mare, care sa fie finantat extern. In cativa ani, toata Europa va trai cu un deficit mai mare, iar, in mod real, Romania ar trebui sa aiba in 2009, un deficit bugetar de 7% (din produsul intern brut n.r.)", a spus directorul general al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, citat de NewsIn.

El a adaugat ca o cresere a fiscalitatii intr-un an de criza ar avea efectul contrar, adica ar duce la scaderea veniturilor la bugetul de stat.

Bugetul pe 2009 este construit pe o crestere economica de 2,5%, caz in care produsul intern brut (PIB) ar trebui sa ajunga la 579 miliarde lei (144,8 miliarde euro). Deficitul bugetar luat in calcul de guvern pentru 2009 este de 2% din PIB, veniturile prevazute la buget fiind de 33,5% din PIB, iar cheltuielile de 35,5% din PIB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri