Presedintele Traian Basescu a declarat pe aeroportul Henri Coanda, ca a comasat, "din motive de timp si de economie a resurselor", doua vizite - una la Luxemburg, unde va merge la sediul Bancii Europene de Investitii si se va intalni cu presedintele Curtii de Justitei a Comunitatii Europene, si o vizita la Bruxelles pentru a participa la summitul PPE si Consiliul European de primavara, relateaza NewsIn.

"Primul obiectiv este vizita la sediul Bancii Europene de Investitii, unde voi avea o intalnire cu presedintele, vicepresedintele si responsabilii cu Europa de Est. Principalele obiective ale discutiilor vor fi legate de accelerarea finantarii programelor de infrastructura, finantarea componentei autohtone a sumelor alocate de Uniunea Europeana pentru programele din Romania. Un alt subiect va fi legat de creditul acordat de Banca Europeana de Investitii companiilor Ford si Renault, la ambele fiind necesara garantia Guvernului, garantie care trebuie sa acopere 80% din valoarea imprumutului, atat pentru Ford cat si pentru Renault", a spus Basescu.

Referitor la discutia cu BEI cu privire la sectorul bancar romanesc, Traian Basescu a spus ca Romania solicita finantare "in vederea finantarii dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii". Un alt subiect abordat la discutiile cu reprezentantii BEI se refera la posibila asistenta tehnica pe care ne-o poate oferi Banca in vederea pregatirii proiectelor de finantare.

Dupa intalnirea de la sediul BEI, seful statului va avea o scurta convorbire cu presedintele Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, Vassilios Skouris.

La Bruxelles, presedintele va participa, alaturi de premierul Emil Boc, la summitul Partidului Popular European, in cadrul caruia se va discuta despre criza financiara si economica si pregatirea pentru alegerile europarlamentare. "Acest subiect este de interes mai mult pentru primul ministru", a punctat seful statului.

Seful statului si premierul vor participa si la lucrarile Consilului European de primavara, pe a carui agenda se regasesc evaluarile problemelor economice si finantarea la nivelul UE, o analiza a utilizarii sistemului de sprijin pentru tarile din Europa de Est, securitatea energetica si schimbarile climatice. Consiliul va prilejui si pregatirea pozitiei comune a statelor Uniunii Europene pentru summitul G20, ce va avea loc la Londra.

In paralel cu lucrarile Consilului, vor avea loc intalniri ale ministrilor de finante ai statelor UE si o reuniune a ministrilor de externe, astfel ca din delegatia prezidentiala fac parte si cei doi ministri Gheorghe Pogea si Cristian Diaconescu.

Seful statului va avea un briefing de presa astazi la 18.15, ora locala.