Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 7,1%, dupa o puternica temperare in ultimul trimestru,in conditiile in care constructiile si serviciile au continuat sa avanseze, dar intr-un ritm mai lent, arata datele publicate de Statistica.
Cele doua segmente detin impreuna o pondere de 60% in PIB.

Valoarea adaugata bruta din sectorul serviciilor a inregistrat o crestere de 5,1%, iar volumul de activitate din sectorul constructiilor s-a situat cu 26,1% peste nivelul anului 2007. Valoarea adaugata bruta din industrie a marcat o crestere de 1,3%, iar agricultura, silvicultura si piscicultura si-au marit volumul de activitate cu 21,4%.

In anul 2008, volumul impozitelor nete pe produs a crescut cu 5,8% fata de anul 2007.

Analiza factorilor care au contribuit la cresterea de 7,1% a produsului intern brut evidentieaza contributia dominanta a serviciilor, cu 2,6 puncte procentuale si a constructiilor, cu 2,3 puncte procentuale. Industria a contribuit cu numai 0,3 puncte procentuale, desi are o pondere de 22,9% in PIB, iar agricultura cu 1,2 puncte procentuale.

Evolutia produsului intern brut din punct de vedere al utilizarii evidentiaza o crestere semnificativa a cererii interne (+7,9%) si, in mod special, a consumului final individual efectiv al gospodariilor populatiei (+8,4%) si a formarii brute de capital fix (+19,3%), net superioare cresterii PIB.

Consumul final individual efectiv al gospodariilor populatiei, in anul 2008, a fost influentat, in sens pozitiv, de cresterea volumului de marfuri vandute prin comertul cu amanuntul (+14,2%) si a fost estompat de scaderea volumului serviciilor de piata prestate populatiei (-0,3%), potrivit NewsIn.

Evolutia formarii brute de capital fix (+19,3%) in anul 2008 a fost determinata de majorarea volumului investitiilor, componenta principala a acestui agregat.

Astfel, investitiile in constructii noi au crescut cu 22%, iar cele in utilaje (inclusiv mijloace de transport) au inregistrat o crestere de 14,1% fata de anul 2007.

Cresterea volumului exporturilor de bunuri si servicii (+19,4%) a devansat-o pe cea a importurilor de bunuri si servicii (+17,5%), cu efect pozitiv asupra deficitului Balantei comerciale si de plati ale Romaniei. Astfel, in anul 2008 deficitul balantei de plati a fost, in termeni reali, cu 13,4% mai mare fata de anul 2007.

Analiza factorilor care au contribuit la cresterea de 7,1% a produsului intern brut evidentieaza, din punct de vedere al utilizarii PIB, contributia semnificativa a consumului final individual efectiv al gospodariilor populatiei (+6,3%), explicata atat prin ponderea mare a acestei componente in utilizarea PIB (73,6%), cat si prin majorarea
volumului sau, comparativ cu anul 2007.

Formarea bruta de capital fix a contribuit cu 5,9% la cresterea produsului intern brut.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a urcat in ultimul trimestru al anului trecut cu 2,9%, temperand cresterea pe intregul an la 7,1%, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei.

Valoarea PIB a fost de 159,43 miliarde lei (41,8 miliarde euro) in ultimul trimestru din 2008 si de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) in intregul an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BREAKING | Iohannis: Prețurile la medicamente și alimente se pot plafona
Setari Cookie-uri