De la comunism la UE

Revolutia decembrista a insemnat multe pentru romanul de rand: mai multa mancare pe rafturile alimentarilor, iesire libere spre capsunii din Spania, libertate de expresie , a se citi posibilitatea de a injura politicienii etc. A adus si alte lucruri bune, insa prea putin constientizate de romanul de rand. Unul dintre ele este voluntariatul. Fara sa ne dam seama, voluntariatul aduce o multime de avantaje unei tari care il practica cu consecventa. Din pacate perceptia publica despre ceea ce inseamna a fi voluntar nu este una tocmai roz: cureti parcurile si rezervatiile, calatoresti prin Delta sau la munte, pierzi vremea cu o gasca de nebuni prin nu stiu ce zona a Romaniei incercand sa schimbi ceva, de parca s-ar putea schimba ceva prin Romania!??!
Nimic mai gresit.

Voluntariatul inseamna mult mai mult decat atat.

Daca privim spre vest, ca acolo se pare ca traieste lumea civilizata, vom constata cu stupoare ca ei au o multime de asociatii: care apara verdeata, care ocrotesc animalele sau pasarile migratoare. Ei stiu ce inseamna puterea societatii civile si puterea de a te asocia si mai ales au descoperit avantajele muncii pe gratis in folosul comunitatii. Cumulate, toti acesti factori duc la o societate civila mai puternica, mai matura si mai dezvoltata decat a noastra. Evident de aici si alte tipuri de mentalitati si diferente socante dintre un roman si un american cu privire la voluntariat.

Se pare insa ca totul in Romania se afla pe un grafic cu tendinte ascendente, iar in ceea ce priveste voluntaritul, cel putin a voluntariatului in randul studentilor , panta are valente pozitive. Cel putin tinerii constientizeaza rolul voluntariatului nu numai ca munca in folosul comunitatii , ci ca si investitie in propria persoana.

Incet , incet , voluntariatul a iesit din umbra comunista, in care oamenii erau chemati la munca patriotica si a pasit spre luminita de la capatul lui 2006, adica incepe sa se integreze si el in UE, ca toata Romania, de altfel, la 1 ianuarie 2007.

Inca una dintr'ale voluntariatului

Daca tot vorbim de voluntariat in randul studentilor romani si de o noua etapa in randul voluntariatului in general haideti sa dam si un exemplu.

Impreuna cu International Association of Political Science Students (www.iapss.org), Asociatia Studentilor din cadrul Facultatii de Stiinte Politice,SNSPA (ASSP) a pus la cale o conferinta internationala desfasurata la Bucuresti in perioada 5-11 septembrie 2005 cu scopul crearii unei retele a studentilor la stiinte politice din jurul Marii Negre IAPSS Bridges Network.

Cuvantul cheie se pare ca este Retea. In fond Uniunea Europeana este o retea de state care se sprijina reciproc, mai ales din punct de vedere economic.

Reteta e simpla si nu ai nevoie decat de putina logica invatata in liceu ca sa-ti dai seama ce vor acesti studenti sa faca: aduni 25 de studenti la Stiinte sociale din tari ale Europei Centrale, Estice, Sud-Estice si din Asia Mic, adaugi cateva nume sonore din Romnia din domeniul politicului, educatiei si ONG-ului, introduci fenomenul democratiei si implicatiile lui ca tema de discutie si gata conferinta. Daca stai bine sa te gandesti e ca un mic summit european, numai ca e la nivel inferior

Despre conferinta

La deschiderea oficiala care va avea loc in data de 5 septembrie , ora 9:30, la sala Gafencu, in cadrul sediului Ministerului Afacerilor Externe Presedintele Romaniei Traian Basescu va tine un discurs pe problematica Marii Negre, alaturi de Mihai Razvan Ungureanu, Ministru al Afacerilor Externe si Mircea Geoana, Presedinte al Partidului Social Democrat.

In timpul celor 5 zile de discutii Adrian Miroiu, decan Facultatea de Stiinte Politice SNSPA, Valeriu Stoica, ex-ministru al Justiiei, Dragos Paul Aligic, profesor George Mason University, Daniel Dianu, analist economic, Sorin Ionit, director executiv Societatea Academic din Romnia, Vladimir Pasti, lector universitar SNSPA, Dorel Sandor, analist politic, Cristina Guseth, director Freedom House Romnia, Smaranda Enache, presedinte a Ligii ProEuropa, dr Andrei Miroiu, lector universitar SNSPA, Cornel Codit, decan Relaii Internationale SNSPA .a. vor analiza alturi de studenti, n cadrul meselor rotunde si workshop-urilor, teme precum Tranzitia de la democratia electoral la democraia liberal. Limitele democraiei liberale ca model universal de guvernmnt, De la economie centralizat la economie de piat exist modele universale? sau Societatea civil-agent al democratizrii.

Se anunta nume sonore la aceasta Conferinta! Dar va fi de folos cuiva? Se pare ca organizatorii sunt optimisti. Avand sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, IAPSS Bridges Network va face parte dintr-un program de dezvoltare pe termen lung al regiunii Marii Negre. Studentii participanti in cadrul conferintei vor deveni viitorii coordonatori ai asociatiilor din tarile lor si vor implementa o serie de proiecte la nivel local si regional pentru influentarea deciziilor politice, sociale si economice, prin crearea unui spatiu de discutie si analiza intre studenti si autoritati.

Cuvinte mari

IAPSS Bridges Network se doreste a fi o reea specializat a studentilor la Stiinte politice din regiunea Mrii Negre , o necesitate si o ct mai strnsa colaborare pe plan profesional ntre membrii comunitii academice de specialitate din aceast arie geografica. Scopul IAPSS Bridges Network este tocmai realizarea acestui tip de conexiune transfrontalier necesar n perspectiva noilor realitti europene si internationale.

Proiectul beneficiaz de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Societtii Academice din Romnia, al Societii Romne de Stiinte Politice si al Freedom House Romnia.

Parteneri media ai Conferintei : Revista 22, Observatorul Cultural, 9AM.ro si Wall-street.ro

Finalul

Daca 10-12 tineri , studenti la facultatea de Stiinte Politice au reusit sa faca ditamai conferinta internationala la care este invitat si Basescu, stau si ma intreb daca intr-adevar n-am fost niste prosti care am pierdut vremea degeaba. Initiativa lor este mai mult decat laudabila si mi-au dovedit, cel putin mie , ca se poate. Intr-adevar, se pare ca voluntariatul a intrat intr-o noua etapa
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri