"Ministrul a anuntat ieri o crestere alarmanta a somajului, dar suntem pregatiti pentru a nu ajunge la aceasta. Mai sunt inca disponibilitati pe piata muncii in agricultura, turism, mediu si IMM-uri. Aceste domenii ar putea oferi un cadru de dezvoltare pentru activitati care au fost neglijate pana acum", a spus Cornoiu, citat de NewsIn.

El a adaugat ca Ministerul Muncii are semnale ca un numar important de romani din Italia, Spania si Cipru, care lucrau in agricultura si constructii, ar putea reveni in Romania in acest an.

"Nu cred ca e nimic rau in asta. Ei revin cu un bagaj de cunostinte si sunt deja calificati, astfel ca este o mare economie", a mai spus oficialul ministerului muncii.

El considera, totodata, ca populatia fara o pregatire deosebita ar putea fi absorbita in activitati derulate in ferme si microferme agricole.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale incearca in prezent sa dimensioneze un consiliu interministerial care sa ia in calcul necesarul de pe piata muncii si, totodata, are in lucru modificari la legea 76/2002 privind somajul. In schimb, Ministerul Muncii nu si-a propus sa majoreze contributiile la somaj.

Alarma somaj: Cu 300.000 de someri mai multi in 2009 decat estimarile initiale