Astfel, membrii AmCham solicita plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale. "Eliminarea plafonului de taxare reprezinta o povara pentru investitorii care doresc sa atraga personal calificat si sa plateasca salarii corespunzatoare. Plafonarea bazei de taxare va diminua platile la negru, iar dat fiind un nivel mai redus de taxare, va incuraja investitiile si va descuraja emigrarea personalului calificat", explica reprezentantii Camerei.

Potrivit acestora, un raport recent al OECD arata ca Romania se claseaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste plata neoficiala a muncii.
AmCham Romania recomanda, de asemenea, revenirea la prevederile anterioare existente in Codul Fiscal cu referire la masurile de simplificare a platii TVA.

"Masurile de simplificare, respectiv taxarea inversa, cu privire la plata TVA ar trebui reaplicate deoarece pre-finantarea TVA-ului reprezinta o povara pentru investitori. In majoritatea tarilor membre UE, precum Austria, Belgia, Olanda, Italia, Iralnda sau Luxemburg mecanismul de taxare inversa la importuri este in vigoare", mentioneaza membrii Camerei Americane.

Recomandarile AmCham mai includ deductibilitatea integrala a cheltuielilor cu provizioanele pentru clientii incerti, prevazuta in mod expres de Codul Fiscal, reducerea drastica a numarului de impozite si taxe fiscale si para-fiscale, posibilitatea ca taxele datorate de contribuabil sa fie compensate cu taxele platite in plus, sau de rambursat, direct de catre contribuabil, precum si acordarea in mod automat a dobanzii cuvenite contribuabilului pentru rambursarea TVA cu intarziere.

Conform AmCham, organizatia va sustine adoptarea acestor masuri de stimulare cu ocazia amendarii Codului Fiscal si reafirma disponibilitatea de a participa la sesiunile de consultare publica pe care Ministerul Finantelor Publice le va organiza.

Camera de Comert Americana in Romania este o organizatie apolitica si non-profit, fondata in 1993. In prezent AmCham Romania are peste 300 de membri – companii americane, internationale si locale, reprezentand investitii de peste 10 miliarde de dolari. AmCham Romania este afiliata la Camera de Comert a SUA si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane.