FMI si CE vor raspunde scrisorii de intentie a Guvernului Romaniei in termen de 10-14 zile, dupa care va fi semnat acordul de imprumut, iar primele sume ar putea fi livrate Romaniei in luna mai, a declarat premierul Emil Boc.
Premierul a spus ca Executivul va aproba in sedinta de astazi scrisoarea de intentie care va fi inaintata ulterior FMI si CE. Dupa ce Guvernul va primi un raspuns la scrisoare, va fi semnat acordul de imprumut cu cele doua institutii.

"Ca procedura, intr-un interval de 10-14 zile urmeaza sa primim un raspuns atat de la Comisie, cat si de la FMI. In acele conditii se va putea semna acordul de imprumut, urmand ca dupa aceea sa intre in board-ul de lucru al CE si in cel al FMI undeva la inceputul lunii mai, data de la care practic si acordul de imprumut va fi operabil si primele transe ar putea fi livrate Romaniei", a declarat Boc.

Presedintele Traian Basescu le-a spus membrilor delegatiei FMI ca au fost "mult mai relaxati" in a cere Guvernului sa faca "pasi seriosi", in comparatiile cu ceea ce el insusi a anticipat in discursul din fata Parlamentului si a aratat ca are o "presimtire buna legata de ajutorul dat tarii noastre".

Basescu: FMI a fost mai relaxat in a cere Guvernului "sa faca pasi seriosi"

Traian Basescu a multumit delegatiei FMI pentru efortul depus in aceasta perioada pentru a pune un "diagnostic corect" pentru Romania. Analiza FMI asupra situatiei economice a tarii noastre, a aratat Basescu, este un atu pentru Romania in fata statelor care judeca tara noastra in context regional, la pachet cu vecinii.

"Se include Romania in regiune fara a se face o analiza serioasa a tarii. Multumesc mult pentru abordarea profesionista in ceea ce priveste situatia din Romania", a spus Basescu, citat de NewsIn.

"Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca, in comparatie cu cerintele pe care le-am exprimat in discursul meu din Parlament, ati fost mult mai relaxati in a cere Guvernului sa faca pasi seriosi. Trebuie sa recunosc ca, pe de o parte, e foarte bine, dar pe de alta parte, astept mai mult sprijin din partea dumneavoastra pentru a-i impinge pe politicieni sa continue procesul de reforma. Am fost mai rapid decat dumneavoastra in exigente", a precizat seful statului.

FMI a acceptat un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009

Romania a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International cu privire la o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) in 2009, in cadrul unui pachet de imprumut in valoare de 20 miliarde euro, a declarat o sursa apropiata discutiilor, citata de Reuters.

"Ambele parti au convenit asupra unei tinte de deficit de 4,6% din PIB, pe fondul estimarilor FMI, ce prevede ca economia Romaniei se va comprima cu 4%", a declarat o sursa oficiala din coalitie, ce a vazut schita scrisorii de intentie, scrie NewsIn.

Oficialul, ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, a spus ca pachetul total, ce include fonduri de la FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare, va ajunge la 20 miliarde euro.

Luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca suma de imprumutat de la FMI care se prefigureaza in acest moment este de 13 miliarde euro, ce va fi folosita pentru stabilizarea cursului, in timp ce UE va acorda circa 5 miliarde euro pentru finantarea deficitului bugetar si a investitiilor.

De asemenea, Banca Mondiala, BEI si BERD vor acorda impreuna 2 miliarde euro, a mai spus Geoana.

Proceduri simplificate pentru imprumuturi


Fondul Monetar International a anuntat simplificarea procedurilor de acordare a imprumuturilor sale, fixand mai putine conditii prealabile, ceea ce ar trebui sa permita institutiei sa ajute mai eficient tarile aflate in dificultate, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Aceste reforme reprezinta o schimbare importanta in modul in care Fondul poate ajuta statele membre, ceea ce este deosebit de necesar in aceste vremuri de criza mondiala", a subliniat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

"O mai mare flexibilitate a imprumuturilor, pe langa conditiile simplificate, ne vor ajuta sa raspundem in mod eficient la nevoile variate ale membrilor nostri. Iar aceasta le va permite, la randul lor, sa traverseze criza si sa revina la o crestere durabila", a continuat el.

Principalul aspect al acestei reforme este crearea unei noi forme de imprumut, "linia de credit flexibil". Aceasta se adreseaza tarilor pe care FMI le considera bine gestionate, "cu fundamente, politici si traditie de punere in aplicare a unor politici foarte solide".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri