Rata locurilor de munca neocupate a scazut in 2008 cu 0,12 puncte procentuale, pana la 1,94%, administratia publica, sanatatea si asistenta sociala fiind domeniile cele mai neatractive pentru forta de munca, in timp ce sectorul extractiv a avut cele mai putine slujbe libere, a anuntat INS.
Astfel, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile administratie de publica, sanatate si asistenta sociala, cu o rata a locurilor de munca neocupate de 6,01%, potrivit datelor Institutului Nationala de Statistica (INS)

In schimb, sectorul extractiv (0,28%) si energia electrica, termica, gaze si apa (0,46%) inregistrau cele mai mici rate de neocupare.

Fata de 2007, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai scazute anul trecut in majoritatea activitatilor economice, cu exceptia invatamantului (+0,45 puncte procentuale), sanatatii si asistentei sociale (+0,07 puncte procentuale) si a sectorului de transport, depozitare si comunicatii (+0,01 puncte procentuale).

In activitatile de tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal firmelor, rata anuala a locurilor de munca vacante a stagnat la valoarea din 2007, de 1,31%.

Angajatorii au cautat cel mai mult specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, pe acest segment fiind disponibile 3,17% din slujbele totale. In 2008, firmele au mai cautat tehnicieni, maistri si asimilati, pentru care 2,13% din posturi nu erau ocupate.

Pentru ocupatiile de legislatori, inalti functionari si conducatori se inregistra o rata redusa de posturi vacante, de 1,17%. De asemenea, pentru slujbele de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, doar 1,57% din slujbe erau disponibile.

Comparativ cu 2007, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au fost mai scazute in 2008 pentru toate grupele majore de ocupatii, cu exceptia grupei majore 3 - tehnicieni, maistri si asimilati (+0,05 puncte procentuale), precum si a grupei majore 6 - agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (+0,01 puncte procentuale).

Cele mai multe posturi vacante au fost in Bucuresti-Ilfov, unde s-a inregistrat o rata de 2,47% de locuri de munca disponibile, urmata de regiunea Nord-Est (sase judete din Moldova), cu 2,33%.

La polul opus au fost regiunile Nord-Vest, cu 1,46%, si Sud-Est (Dobrogea si patru judete din Moldova si Muntenia), cu 1,50%, care au raportat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

In 2008, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au fost mai scazute fata de 2007 in toate regiunile de dezvoltare, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov (+0,02 puncte procentuale).

Cele mai mari diferente fata de anul 2007, s-au inregistrat in regiunea Vest (-0,22 puncte procentuale), Sud-Est si Nord-Vest (-0,20 puncte procentuale). Rata anuala a locurilor de munca vacante din regiunea Nord-Est a ramas constanta fata de 2007, la 2,33%.

INS precizeaza ca datele pentru activitatea de pescuit si piscicultura nu sunt fiabile, din cauza numarului scazut de cazuri observate.

Rata medie anuala a locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul mediu anual al locurilor de munca vacante si numarul mediu anual total al locurilor de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual.

Datele privind rata locurilor de munca vacante sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului. Cercetarea a fost implementata in anul 2005. Incepand cu trimestrul I 2008, esantionul cuprinde 23.000 de unitati economico-sociale, mai arata INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri