De altfel, aceasta abordare mai relaxata a fost exemplificata si prin recent-anuntata linie de credit flexibila si prin usurarea conditiilor la celelalte facilitati de finantare, mai arata raportul Citi, conform NewsIn.

"Totusi, deoarece ajustarea fiscala propusa ar putea avea la baza mai mult zona cheltuielilor, ar putea aparea riscuri de implementare", considera analistul Ilker Domac.

Detaliile programului convenit cu Romania vor fi facute publice dupa aprobarea imprumutului de catre Consiliul FMI, estimeaza el.

Raportul Citi reaminteste ca FMI a anuntat ca va cere bancilor-mama sa continue sa-si sustina subsidiarele din Romania, "pe care le-am evidentiat drept o sursa de vulnerabilitate pentru economia romaneasca".

Romania a ajuns la acord cu FMI, pentru un imprumut de circa 13 miliarde euro, din totalul pachetului financiar international de aproximativ 20 miliarde euro. Primele cinci miliarde euro ar putea fi platite dupa aprobarea in bordul FMI, care ar putea avea loc cel mai devreme in prima jumatate a lunii aprilie.

"Valoarea pachetului se incadreaza in asteptarile noastre si ale pietei si ar trebui sa atenueze ingrijorarile privind nevoile mari de finantare externa ale Romaniei", conchid analistii Citi.