Primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, a declarat, joi, ca masura reducerii de personal se impune atat din cauza crizei financiare, cat si pe fondul problemelor economice pe care Zona Libera Giurgiu le-ar avea.

„ Avem mari probleme in Zona Libera, sunt preluate de la fosta conducere. Am facut si un audit, in curand veti afla faptele grave petrecute acolo. Cautam solutii pentru acoperirea creditelor facute, sigur, nu rezolvam toate problemele nici chiar daca i-am da afara pe toti(angajatii Zonei Libere, n.r.)”, a declarat, citat de NewsIn, Lucian Iliescu in sedinta Consiliului local.

Potrivit proiectului de hotarare privind reducerea personalului din Zona Libera Giurgiu, fondul de salarii va fi de 246 lei lunar, de la 1 aprilie, fata de 297 lei lunar, in decembrie 2008.

Pe de alta parte, in sedinta ordinara a Consiliului Local Giurgiu, de joi, s-a aprobat si stabilirea taxei de 10 euro, inclusiv TVA, si acces sofer pentru eliberarea permiselor de acces tip special, valabile 24 de ore emise de Zona Libera Giurgiu.

Conform proiectului de hotarare, masura este destinata utilizatorilor care inregistreaza un numar minim lunar de 50 de mijloace de transport auto, mai mari de 1,5 tone, ce intra in Zona Libera. Aceasta, in conditiile in care, in prezent, platesc o taxa de 10 euro firmele cu minimum 100 de mijloace de transport ce intrau in Zona. Diminuarea tarifului se va efectua doar la solicitarea justificata a operatorului economic in cauza, iar in cazul inregistrarii unui numar mai redus de mijloace de transport, se va aplica taxa de 13 euro/permis.

Totodata, joi, consilierii locali ai municipiului Giurgiu au aprobat si diminuarea tarifului de inchiriere a spatiilor cu destinatia birouri apartinand Zonei Libere Giurgiu, situate in Punctul de Acces Principal, in „Corp Birouri 300 mp”, de la 11 euro la 5 euro lunar.

„Agentii economici care obtin contracte de inchiriere a spatiilor au solicitat diminuarea tarifelor, motivand scaderea veniturilor din activitatea de vamuire”, se arata in proiectul de hotarare respectiv.

Conform documentului, Zona Libera Giurgiu detine in Punctul Principal de Acces, constructia „Corp Birouri 300 mp”, compartimentata in zece birouri individuale, cu suprafete intre 21 si 61 metri patrati. Dintre aceste spatii sunt inchiriate sapte, la tarife de 11 euro, lunar, la care se adauga TVA.

Consiliului Local al municipiului Giurgiu a preluat pachetul integral de actiuni al Zonei Libere de la Consiliul Judetean in iulie 2008.