Cota unica, TVA, nivelul contributiilor si impozitul pe venit nu sunt avute in vedere pentru a fi modificate in 2009 si nici in 2010, ci se doreste largirea bazei de impozitare si diminuarea taxelor, a declarat ministrul de Finante ".
Vor mai exista modificari, dar nu avem in vedere modificarea principalelor taxe si impozite. Discutam doar de impozitul forfetar si, in ce priveste rectificarea bugetara, vom face ajustari de cheltuieli doar cu autoturismele mobilierul si deplasarile si in nici un caz nu vom reduce cheltuielile pentru investitii", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Ministrul Finantelor a mai spus ca doreste sa diminueze povara administrativa si in acest sens are in vedere eliminarea a 71 de taxe din domeniul parafiscal, insitutiile vizate fiind Ministerul Mediului, al Economiei, Agriculturii, Sanatatii, precum si alte institutii publice.

"Prefer sa renunt la un venit mai mic si sa reduc din aceasta povara administrativa. Ne gandim chiar la posibilitatea ca plata taxelor sa poata fi facuta printr-un sistem electronic", a mai spus Pogea, la seminarul Guvernul Privat organizat de Business Standard.

Oamenii de afaceri i-au propus ministrului Finantelor plafonarea bazei de calcul pentru contributiile de asigurari sociale, reducerea numarului de taxe si impozite si adoptarea legislatiei privind holdingurile, iar acesta a precizat ca vrea sa creasca baza de impozitare si sa elimine 71 de taxe.
Pogea a precizat ca discutiile pe marginea modificarii Codului Fiscal vor demara vineri si ii vor implica pe toti partenerii sociali. Totusi, el a evitat sa dea un termen limita pentru finalizarea discutiilor vizand Codul Fiscal, precizand doar ca modificarile vor fi anuntate din timp, pentru ca mediul de afaceri sa-si poata construi bugetele si planurile de afaceri.

Pogea a precizat ca din cele 617.000 de societati comerciale din Romania, 40% au raportat pierderi pentru doi ani la rand, iar acest comportament fiscal inseamna competitie neloiala pentru companiile care sunt contribuabili corecti.

"Spre exemplu, 617.525 de societati comerciale au realizat in 2007 o cifra de afaceri de 770 miliarde lei, iar rata profitului pentru aceste companii a fost de 5,8%. Societatile cu pierderi, in numar de 242.000, au realizat o cifra de afaceri doar de 134 de miliarde lei, iar rata pierderii medii a fost de 16,2%. Sunt societati cu rata pierderii medii de 180%", a spus ministrul.

Pentru urmatoarele luni, obiectivul noii serii de dezbateri realizate de Guvernul Privat consta in permanentizarea dialogului intre mediul de business si autoritati in contextul crizei, util atat oamenilor de afaceri, cat si factorilor de decizie, care, astfel, beneficiaza de expertiza marilor jucatori ai economiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri