Patronii solicita Guvernului transpunerea in regim de urgenta a noilor masuri ale Comisiei Europene (CE) privind ajutorul de stat, care permit majorarea acestuia, dar si alte forme de ajutorare a societatilor, a declarat directorul juridic din cadrul CNIPMMR, Ana Bontea.
Potrivit acesteia, conform "Cadrulului comunitar temporar pentru masurile de ajutor de stat, in contextul actualei crize financiare", instrument elaborat de Comisia Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al UE la sfarsitul lunii ianuarie, se permite statelor membre sa adopte masuri suplimentare de ajutor de stat limitate de timp, pana la 31 decembrie 2010, potrivit NewsIn.

"In acest sens, cerem suplimentarea masurilor ajutoarelor de stat, exact cum prevede actul emis acum doua luni. Principalele masuri avute in vedere de Comisia Europeana se refera la valoarea limitata compatibila cu ajutorul, ajutor sub forma de garantii, sub forma de subventionare a dobanzii, ajutor pentru fabricarea de produse ecologice si masuri de capital de risc", a spus directorul departamentului juridic si dialog social din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Astfel, prima masura prevede majorarea de la 200.000 de euro la 500.000 euro a valorii totale a ajutoarelor de minimis care poate fi acordata unei singure intreprinderi pe durata a trei exercitii fiscale.

O alta metoda prin care societatile ar putea primi ajutor de stat consta in reducerea primei anuale care trebuie platita pentru noile garantii pentru o perioada de 2 ani de la acordarea garantiei, atat imprumuturilor pentru investitii, cat si imprumuturilor pentru capitalul de lucru.

De asemenea, autoritatiule europene au prevazut in document posibilitatea acordarii de ajutor de stat sub forma de subventionare a dobanzii, dar si ajutor pentru fabricarea de produse ecologice. Acesta se poate se acorda sub forma de imprumuturi subventionate pentru a incuraja fabricarea de produse ecologice. Astfel, societatile comerciale pot beneficia de o reducere a ratei dobanzii de 50% pentru IMM-uri si 25% pentru societatile mari.

In aceste conditii, patronii solicita transpunerea in regim de urgenta a masurilor Comisiei privind ajutorul de stat, "asta mai ales ca alte state deja beneficiaza de aceste noi prevederi", a mai spus Ana Bontea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri