"O ajustare a deficitului de cont curent la 8% din PIB in acest an, estimarea mea este chiar de 7% si un deficit bugetar de 4,6% din PIB inseamna ca sarcina revine tot sectorului privat", a afirmat Croitoru (foto).

El a amintit ca, in 2008, deficitul de cont curent s-a redus la 12,2% din PIB fata de aproape 14% in 2007, doar prin efortul sectorului privat.

"Ajustarea de aproximativ 1,7 puncte procentuale, s-a facut mai ales prin prisma sectorului privat, care si-a restrans dezechilibrul cu 4,5 puncte procentuale. Sectorul public a ajuns de la deficit de 2,3% din PIB in 2007 la 5,3% in 2008", a explicat Croitoru, citat de NewsIn.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus ca abordarea initiala a Guvernului, de a restrange deficitul bugetar la 2% din PIB in 2009 era corecta, din perspectiva reducerii deficitului de cont curent.

Pe de alta parte, Croitoru a subliniat ca, in conditiile unei prognoze de comprimare a economiei cu 4% in acest an, un deficit bugetar de 2% din PIB nu mai era sustenabil.