"In momentul de fata, in Romania exista 100.000-150.000 de microintreprinderi ale caror profituri se situeaza sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravietui. Aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi", a precizat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), citat de NewsIn.

Acesta a mentionat ca organizatia patronala pe care o conduce este de acord cu "principiul forfetar", insa sa se aplice tinandu-se cont de propunerile mediului de afaceri. "Nu am fost consultati, asa cum prevede legea, cu privire la aceasta masura. Aplicarea impozitului forfetar reprezinta o problematica delicata, ce ar trebui dezbatuta cu organizatiile patronale de profil", a adaugat Nicolescu.

Ministerul Finantelor vrea sa introduca, in noul Cod Fiscal, un plafon minim pentru impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, in valoare de 1.300 de euro, au declarat surse guvernamentale.

Masura va viza atat microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, mai ales restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar, activitati greu de monitorizat de Fisc.