Primul-ministru Emil Boc a cerut Ministerului Finantelor, care centralizeaza un raport detaliat, sa transmita pana la 25 aprilie oficialilor europeni documentele necesare pentru deblocarea fondurilor destinate agriculturii, in valoare de 109 milioane euro, informeaza un comunicat al Guvernului.
In cursul anului 2008, pentru finantarea unora dintre proiectele din cadrul Programului SAPARD, a fost alocata de la bugetul de stat suma de 109 milioane de euro, suma care ar putea fi deblocata din fonduri comunitare. Pentru deblocarea acestei sume, autoritatile romane trebuie sa indeplineasca unele conditionalitati si sa trimita informatii in plus expertilor europeni, informeaza NewsIn.

Reprezentantii Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au prezentat membrilor Comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul programului SAPARD, care au avut un grad de utilizare a fondurilor de 92%, in perioada 2000-2006.

Potrivit datelor prezentate de MAPDR, in cadrul Programului SAPARD, au fost depuse aproximativ 6.500 de proiecte, din care au fost ulterior contractate 4.544 de proiecte, in valoare de 1,4752 miliarde de euro, respectiv un grad de utilizare de 92%. Alocarea financiara din fonduri europene de pre-aderare si post-aderare pentru Romania a fost de aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru perioada 2000-2006.

In ceea ce priveste gestionarea fondurilor post-aderare de care Romania beneficiaza in domeniul agriculturii, reprezentantii MAPDR au prezentat o informare privind autorizarea si executia platilor directe aferente anului 2008, de aproximativ 102 euro pe hectar, reprezentand plati directe si complementare.

Aceste plati vor fi finalizate in termenul prevazut de legislatie, respectiv 30 iunie.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, declara recent ca platile prin Programul SAPARD ar putea fi reluate incepand cu sfarsitul lunii aprilie.

Platile prin Progamul SAPARD au fost suspendate dupa o misiune de audit a Comisiei Europene ce a avut loc in prima jumatate a lunii iunie 2008. Aceasta facea parte din procedura de monitorizare pe care serviciile CE o efectueaza anual si a avut rolul de a face recomandari privind imbunatatirea sistemului de implementare a programului SAPARD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri