Firmele vor plati cel putin 4.333 lei la stat in ultimele opt luni din 2009, prin impozitul forfetar introdus incepand cu 1 mai, urmand ca din 2010 impozitul forfetar anual sa fie de 6.500 lei, arata proiectul de Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara.
Totodata, barurile de noapte, cluburile de noapte, discotecile, cazinourile si firmele de pariuri sportive, "inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere", la care impozitul pe profit datorat statului din aceste activitati este mai mic decat 5% din venituri sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate, se arata in proiectul de "Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale", potrivit NewsIn.

Impozitul forfetar ar urma sa fie aplicat incepand din 1 mai, iar Finantele au stabilit ca, pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele sa plateasca cel putin 1.083 lei. Pentru trimestrele al treilea si al patrulea din acest an, impozitul forfetar este de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit.

Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management; activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.

Firmele din domeniile de mai sus, excluzand microintreprinderile, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate "la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual", se mentioneaza in proiectul de OUG.

In cazul microintreprinderilor, Finantele propun majorarea impozitului de la 2,5% din venituri la 3% in 2009, iar valoarea impozitului forfetar este identica, pe trimestre, cu cel platit de celelalte firme din domeniile mentionate.

Valoarea de 6.500 lei va fi platita din 2010, in conditiile in care in Ordonanta se stipuleaza ca impozitul forfetar se aplica din 1 mai 2009, astfel ca, pentru 1 mai - 31 decembrie 2009, firmele au de platit cel putin 4.333 lei, chiar daca au pierderi.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara pe 26 martie ca aproape 80% din societatile din Romania declara pierderi duble fata de profit, eschivandu-se de la plata datoriilor catre stat si fac, astfel, concurenta neloiala celorlate firme.

"Din cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", afirma Pogea.

Ministrul atragea atentia ca, in 2007, aproape 242.000 de firme cu pierderi au inregistrat o cifra de afaceri de 134 miliarde lei si o rata medie a pierderii de 16,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri