Romania este singura tara membra a Uniunii Euopene unde structura productiei energetice este una rigida, a afirmat ministrul Economiei, Adriean Videanu, care considera ca este nevoie de o restructurare a intregului sector de productie a energiei, informeaza NewsIn.
Ministrul Economiei a vizitat companii energetice din subordinea ministerului din judetele Mehedinti, Dolj si Gorj: RAAN Drobeta Turnu Severin, Complexul Energetic Craiova, CE Turceni si Rovinari, dar si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO). Aici au avut loc discutii privind restructurarea intregului sector de productie de energie din Romania, acesta fiind si scopul principal al vizitei.

In opinia ministrului, tara noastra trebuie sa valorifice toate resursele energetice de care dispune, in vederea asigurarii securitatii energetice a Romaniei. "Acesta este primul principiu adjudecat in procesul de restructurare a intregului sector de productie a energiei. Un al doilea principiu il reprezinta constituirea unei sau a unor companii nationale de productie de enegie care sa aiba in structura flexibilitatea productiei. Romania este singura tara membra a UE unde structura productiei este una rigida. Avem o structura pe carbune, una pe hidro si una pe nuclear si emitem pretentia ca avem o piata energetica functionala. Ceea ce este fals din punctul meu de vedere, pentru ca nu poti sa pui in balanta comerciala energia produsa de termo si carbune si pe cea hidro", a afirmat Videanu.

El a adaugat ca sectorul de productie de energie trebuie restructurat. "Trebuie sa restructuram sectorul de productie de energie pentru a face una, doua sau patru companii nationale profitabile, care sa investeasca in valorificarea potentialului energetic al Romaniei. Nu am venit la Gorj ca sa fac analiza fiecarei unitati in parte. Procesul de restructurare este cel care va crea premisele performantei in tot ceea ce inseamna sector energetic in Romania”, a adaugat ministrul.

Adriean Videanu a mai spus ca, la sfarsitul lunii mai, se va putea vorbi de companiile nationale energetice, care sunt necesare pentru ca productia de energie sa nu mai fie rigida. "Toate studiile care s-au facut la nivelul ministerului Economiei in ultimii opt ani releva ca este necesara infiintarea acestor companii nationale”, a afirmat Videanu.

In vizita sa, ministrul Videanu a fost insotit de Marcel Hoara, presedintele Agentiei de Dezvoltare a Zonelor Industriale din Romania, si de secretarul de stat pe resurse minerale, din minister, Alexandru Patruti.

De asemenea, secretarul de stat din minister, Tudor Serban, declara, pentru NewsIn, la 16 martie, ca ministerul de resort lucreaza la o strategie de restructurare a sectorului energetic, care vizeaza infiintarea a doua sau trei companii energetice integrate. Compania Energetica Nationala (CEN) urmeaza sa fie desfiintata, astfel ca Ministerul Economiei lucreaza acum restructurarea sectorului energetic, iar aceste companii vor include marii distribuitori, furnizori si producatori de energie electrica, potrivit lui Tudor Serban.

Infiintarea Companiei Energetice (CE) a fost aprobata, prin Ordonanta de Urgenta, in 8 octombrie 2008, la initiativa AVAS. Din Compania Energetica ar fi urmat sa faca parte Electrica, Hidroelectrica, Complexele Energetice Rovinari si Turceni, regrupand aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica. Electrica ar fi urmat sa preia actiunile acestor companii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri