Estimarea Fondului Monetar International (FMI), care indica o contractie a economiei romanesti cu 4% in acest an, este prea pesimista, a spus viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, intr-un interviu pentru Reuters, citat de NewsIn.

El se asteapta la o scadere a Produsului Intern Brut cu 1,5% si a admis ca scaderea economica va majora un deficit bugetar mare.

"Cred ca la acest moment vorbim de un deficit bugetar pentru acest an de circa 4,6% (din PIB), ceea ce pare sa fie conform cu nevoia de a consolida, data fiind incetinirea economiei, care este chiar pronuntata", a declarat Popa, pentru Reuters.

El a mai spus ca obiectivul este de a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB a Uniunii Europene "intr-o perioada de cativa ani".

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca intarirea leului si mai ales scaderea marjelor la CDS dupa anuntul acordului de finantare cu FMI indica o evaluare mai buna a riscului pentru Romania.

"Cred ca (leul) a reactionat pozitiv la vestile despre pachetul FMI si sunt mai linistit nu doar de miscarile valutare, ci si de tendinta de scadere a marjelor la CDS-uri", a declarat Popa.

Credit Default Swap (CDS) reprezinta costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor. In 25 martie, costul asigurarii datoriei Romaniei impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor a scazut cu aproximativ 50 de puncte de baza, la 475-525 puncte de baza, imediat dupa ce FMI a anuntat ca a ajuns la un acord de finantare cu Romania.

Popa considera pachetul de finantare obtinut de Romania suficient ca valoare. "Cred ca suma este destul de mare incat sa consolideze rezervele in mod marginal la finalul programului", a mai spus viceguvernatorul BNR.

FMI a aceptat pentru Romania, in cadrul acordului de finantare de 20 miliarde euro de la organismele internationale, un deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru acest an, mult peste nivelul de 2% din PIB din bugetul votat de Parlament. Anul trecut, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,9% din PIB, dupa standardele romanesti, sau 5,3% din PIB, dupa standardul european ESA 95.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Executiv de top: Leadership-ul politic, cel mai mare risc al Romaniei