Cele sapte Memorandumuri de Intelegere semnate luni vizeaza un program de colaborare intre Consiliul de Investitii Iordanian si Agentia Romana pentru Investitii Straine, o intelegere de cooperare si un acord pentru stabilirea Consiliului de Afaceri Iordaniano-Roman, intre Camera de Comert din Iordania, Camera de Industrie din Iordania si Camera de Comert si Industrie din Romania, informeaza NewsIn.

De asemenea, a fost semnat un acord de cooperare intre Camera de Comert si Industrie din Bucuresti si Camera de Industrie din Amman, un Memorandum intre Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Bancilor din Iordania, precum si un Memorandum de Intelegere intre Ayla Construction Chemicals si Hard Floor System SRL.

Totodata, Bursele de Valori din capitalele celor doua tari, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa de Valori din Amman, au semnat un Memorandum de Intelegere, in vederea crearii cadrului general pentru dezvoltarea de proiecte comune in viitor.

De asemenea, reprezentantii companiilor iordaniene s-au aratat interesati de stabilirea de afaceri cu parteneri din Romania.

Intre domeniile de activitate in care cele doua tari ar putea stabili contracte pe viitor se regasesc sectorul energetic (inclusiv energie nucleara) si surse alternative, resurse minerale, tehnologia informatiilor si telecomunicatii, petrochimie, transport, turism, industrii farmaceutice, electronica, textile, a materialelor de constructii, masini si echipamente industriale, automobile, servicii si echipamente de stocare, produse de consum, servicii financiar-bancare.

Investitorii iordanieni au participat separat sau in asociere cu investitori arabi si europeni la proiecte de investitii in Romania, in special in sectorul comert, turism, industriile chimica si vopsele, farmaceutica, utilaj greu si energetic, echipamente electrice, materiale de constructii si sectorul imobiliar. Varful schimburilor comerciale bilaterale din ultimele doua decenii a fost atins in 2007 (50,8 milioane de dolari), in 2008 inregistrandu-se o usoara scadere la 46,2 milioane de dolari. Balanta comerciala este net in favoarea Romaniei, care a exportat cu 35,6 milioane de dolari mai mult decat a importat din Iordania.

In perioada 5-6 aprilie 2009, Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei a efectuat o vizita oficiala in Romania, fiind insotit de o delegatie de aproape 40 de oficialitati guvernamentale iordaniene si reprezentanti ai companiilor iordaniene.