In schimb, partenerii sociali au cazut de acord ca plata prin drepturi de autor sa fie mentinuta in cultura sau unele ramuri din inginerie, precum cele pentru inventii, a mentionat Parvan, precizand ca patronatele nu au avut obiectii la propunerea sindicatelor.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat ca este vorba de o propunere mai veche de modificare a Codului Fiscal, ce a fost luni acceptata si de patronate si de Ministerul Finantelor si care ar viza interzicerea platii simultane a unui angajat cu salariu si cu drepturi de autor de catre aceeasi firma.

"Am propus in discutiile de la Ministerul Finantelor legate de modificarea Codului Fiscal ca persoanele angajate de o intreprindere sa nu mai poata fi remunerate si cu drepturi de autor. Propunerea a fost acceptata de ceilalti reprezentanti ai sindicatelor si ai mediului de afaceri, precum si de secretarul de stat (in MFP n.r.) Gheorghe Gherghina, care a precizat ca va analiza posibilitatea introducerii acestei masuri", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a argumentat ca o persoana care primeste salariul minim pe economie si drepturi de autor va castiga la pensie mult mai putin decat angajatii care-si primesc toate veniturile pe cartea de munca.

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese ca peste 37.000 de romani erau platiti cu drepturi de autor in 2007.