Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in februarie cu 21,2% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea extractiva cu 10,9%, potrivit NewsIn.

Pe marile grupe industriale, toate sectoarele au raportat scaderi ale cifrei de afaceri, cele mai semnificative avand loc in industria energetica, unde afacerile s-au redus cu aproape o treime (32,6%), si in industria bunurilor intermediare, cu 31,1%.

Cifra de afaceri din industria bunurilor de folosinta indelungata a cazut cu un sfert (25,4%) comparativ cu februarie 2008, in industria bunurilor de uz curent a fost inregistrata o diminuare cu 9,7% a afacerilor, iar in industria bunurilor de capital, de 7,7%.

Fata de ianuarie, cifra de afaceri din industrie a crescut pe total industrie cu 8,1%, datorita revenirii afacerilor din industria prelucratoare, ce au avansat cu 9,5%. In schimb, afacerile din industria extractiva s-au comprimat cu 11,7%.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a marcat cresteri in toate sectoarele. Industria bunurilor de capital a raportat afaceri cu 17,1% mai mari decat in prima luna din 2009, cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu 10,8%, iar segmentul bunurilor intermediare, de 7,2%. Cresteri mai modeste au fost inregistrate in industria bunurilor de uz curent (+4,1%) si industria energetica (+1,2%).

In perioada 1 ianuarie - 28 februarie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 19,7%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-20,4%) si industria extractiva (-8,3%).

De altfel, in primele doua luni din acest an, pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi in toate sectoarele, cea mai mare fiind in industria energetica (-33,3%), urmata de industria bunurilor intermediare (-29,7%) si de industria bunurilor de folosinta indelungata (-23,9%). Cifra de afaceri din sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 8%, iar din industria bunurilor de uz curent, cu 7,1%.