Premierul Emil Boc spune ca trecerea Romaniei la moneda euro inainte de anul 2014 ar fi benefica pentru economia romaneasca, comentand raportul FMI, citat de Financial Times, potrivit caruia Statele UE, din Europa Centrala si de Est care se confrunta cu probleme, ar trebui sa treaca la euro.
"Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro, cu atat este mai bine pentru toata lumea. Eu vorbesc de 2014 deocamdata, nu stiu cum evolueaza aceasta criza, dar ar fi ideal sa ajungem in zona euro mai repede, pentru ca economiile care au moneda euro sunt protejate din toate punctele de vedere. Ganditi-va numai la ceea ce inseamna returnarea imprumuturilor", a declarat Boc. El a adaugat ca indeplinirea conditiilor pentru aderarea la zona euro depinde de evolutia crizei financiare, potrivit NewsIn.

Seful Executivului a precizat ca, in opinia sa, "orizontul" aderarii la zona euro trebuie sa ramana anul 2014, cel tarziu, dar ar fi "foarte bine" daca ar exista posibilitatea unei devansari. Premierul a mai spus ca nu exista nicio legatura directa intre trecerea la moneda euro si cresterea preturilor.

Statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro, arata Fondul Monetar International intr-un raport confidential, citat de Financial Times (FT), scrie Reuters.

Cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare, astfel incat aceste state sa devina membre cu drepturi restranse, fara drept de reprezentare in cadrul Bancii Centrale Europene, scrie FT.

”Pentru tarile din UE, trecerea la euro ofera cele mai mari beneficii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii in valuta straina, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii”, se arata in raportul ce a fost scris aproximativ acum o luna.
In document se subliniaza ca, fara trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina ar necesita o reducere masiva a cheltuielilor, pe fondul opozitiei clasei politice.

FT arata ca raportul a fost pregatit pentru a veni in intampinarea unui eventual esec al campaniei demarate de Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru sprijinul unei strategii anticriza ce se adreseaza UE si Europei de Est.

Raportul, care se refera la Europa de Est, fostele state comuniste si Turcia, mizeaza pe o scadere cu 2,5% a produsului intern brut in Europa emergenta, in 2009, comparativ cu o estimare privind o crestere de 4,25%, in toamna lui 2008.

Documentul mai arata ca regiunea ar trebui sa extinda termenul de plata al unor datorii externe de 413 miliarde dolari, cu scadenta in 2009, si sa finanteze deficite de cont curent de 84 miliarde dolari.

In ultimele sase luni, FMI-ul a incheiat acorduri in valoare totala de peste 60 miliarde dolari cu mai multe state din regiune, Ungaria, Letonia, Romania, Serbia si Ucraina beneficiind de aceste fonduri.

Romania a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.

Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

De asemenea, criza mondiala a facut ca multe state din Uniunea Europeana sa fie mai nerabdatoare sa adopte moneda unica, utilizata in prezent de 16 state, datorita stabilitatii valutare pe care o ofera.

In cadrul raportului de convergenta trimis la Bruxelles in februarie, guvernul Romaniei a mentinut termenul de aderare la zona euro pentru 2014, sperand ca va dispune de suficient timp pentru a pune in practica reformele necesare.

Raportul precizeaza ca Romania poate intra in anticamera de doi ani impusa monedei nationale inainte de adoptarea euro, Exchange Rate Mechanism 2 (ERM2), cel mai devreme in 2012.

Obiectivele tratatului Maastricht privind deficitele, cursurile de schimb si inflatia sunt principalele probleme ale statelor membre UE, aflate in trecut sub regim comunist, care vor sa intre in zona euro si care fac tot posibilul sa se alinieze standardelor Europei Occidentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri