Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in februarie cu 12% fata de luna similara din 2008, marcand a cincea luna la rand de declin al activitatii industriale, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Productia industriala a scazut in februarie pentru a cincea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008. Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie si cu 12,1% in ianuarie.

Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Productia din industria prelucratoare s-a diminuat in februarie cu 15,4%, iar productia de energia electrica si termica a scazut cu 2,8% fata de aceeasi luna din 2008. In schimb, industria extractiva a urcat usor, cu 0,4% fata de februarie 2008, anunta NewsIn.

Pe marile grupe industriale, toate categoriile de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai semnificative fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata (-20,5%) si cea a bunurilor intermediare (-20%). Productia bunurilor de capital s-a redus in a doua luna din acest an cu 14,2%, sectorul bunurilor de uz curent, cu 7%, iar industria energetica, cu 5,3% comparativ cu februarie 2008.

Fata de ianuarie, productia industriala s-a redus in februarie cu 0,6%, ca urmare a scaderii din industria extractiva, cu 2,3%, si din sectorul energiei electrice si termice, cu 0,3%. In schimb, productia din industria prelucratoare a crescut cu 1,5% fata de prima luna a acestui an.

Pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi fata de ianuarie in industria bunurilor de uz curent, de 2,3%, si in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,2%, in timp ce restul sectoarelor au fost consemnate cresteri. Cel mai mare avans a avut loc in industria bunurilor de capital (+7,2%), urmata de industria bunurilor intermediare (+5,1%) si de industria energetica (+2,5%).

In perioada 1 ianuarie - 28 februarie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mica cu 11,7% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a scaderii importante din industria prelucratoare (-16,2%). Productia de energie electrica si termica s-a micsorat cu 2,8%. In schimb, industria extractiva a crescut cu 2%.

Pe marile grupe industriale au fost inregistrate scaderi la toate categoriile de bunuri. Productia din industria bunurilor intermediare si din cea a bunurilor de folosinta indelungata s-a diminuat cu 19,3%, iar in industria bunurilor de capital - cu 18,4%. Scaderi mai moderate au fost in productia bunurilor de uz curent (-5,9%) si sectorul energetic (-5,8%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE