Anuntul ministrului Finantelor privind majorarea, de la 1 ianuarie 2006, a unor impozite sar putea traduce, figurativ vorbind, prin expresia "un ochi rade, altul plange". Adica nu va fi majorat TVA, dar vor creste unele impozite. 16% impozit pe profitul din dobanzi este deja ceva stiut de la inceputul acestui an, cand a fost aplicata cota de 10%. "Masura ca pentru toate tipurile de castiguri sa fie acelasi impozit era de asteptat, numai ca modul de aplicare este defectuos: trebuia introdus treptat, de la 5% la 10% si ulterior la 16%", spune Dan Pascariu, primvicepresedinte al Asociatiei Romane a Ban-cilor.

Procesul de economisire va fi descurajat, cu atat mai mult cu cat dobanzile au ajuns deja la 6% pe an, in conditiile unei inflatii anualizate de 9%. "Impozitarea castigurilor de pe piata de capital si mai ales a dobanzilor la depozite, care si asa sunt cu 12% sub inflatie, va fi o lovitura pentru milioane de deponenti mici", crede Bogdan Baltazar, presedinte al Baltazar, Bloom&Pirvulescu. Prin aplicarea cotei de 16% se va pierde la castigul din depozite in medie un punct procentual. Urmarea ar putea fi alocarea economiilor, pentru care castigul nu e nici cat inflatia, pentru consum. Depozitul bancar poate deveni avans pentru un credit de consum. Indirect ar fi incurajate importurile. Cresterea accizelor la masinile de capacitate de peste 20002500 centimetri cubi va afecta in primul rand romanii din clasa medie, care sa dovedit ca prefera astfel de autoturisme. "Deja la motoare de peste 2000 cmc accizele sunt mari, iar o noua crestere va duce la scaderea vanzarilor si implicit a contractelor de credit si leasing auto. Ceea ce se ignora e ca autoturismele cu motoare de peste 2000 cmc nu sunt un lux, ci reprezinta o necesitate. Masinile de lux sunt, oriunde in lume, cele cu o capacitate de peste 3000 centimetri cubi ", arata Horia Ursu, director general Romania Leasing.

Taxa pe motenire crete degeaba

Majorarea taxei pe mostenire este fara sens, in conditiile in care veniturile care se aduna la buget de aici sunt restranse. Oamenii nu se grabesc sasi rezolve situatia juridica a proprietatilor decat cand sunt obligati. Dumitru Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici, spune ca oamenii nu vin sasi faca actele de succesiune nici acum, cand este in vigoare scutirea de taxa de succesiune, iar oamenii trebuie sa plateasca numai onorariul notarului, dar cand aceasta va fi mai mare. Onorariul notarilor reprezinta numai un sfert din totalul taxelor de mostenire. Manescu nea declarat ca vizavi de aceasta masura nu a fost consultat nici de Ministerul Finantelor, nici de ANAF, si tocmai ce a semnat doua adrese pentru a cere lamuriri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri